Het Louvre bezoeken

0
2148
louvre

Het Louvre is één van de meest bekende, grootste musea ter wereld en is terug te vinden in Parijs. Het gebouw bestaat uit de Sully-vleugel, Denon-vleugel en Richelieu-vleugel en er hangen grote meesterwerken van de grootste kunstenaars allertijden. Door de grote bekendheid is dit het best bezochte museum ter wereld. Jaarlijks trekt het tussen de zes tot tien miljoen bezoekers. Sinds 2001 is de totale tentoonstellingsruimte 60.000 vierkante meter en heeft het Louvre een oppervlakte van 160.106 vierkante meter.

De glazen piramide

Waar veel mensen het Louvre aan herkennen is de glazen piramide op het binnenplein. Deze piramide, welke ontworpen is door Amerikaans-Chinese architect Leoh Ming Pei, bestaat uit het metalen frame waar glas overheen gelegd is. Op 29 maart 1989 werd de glazen piramide geopend en fungeert sindsdien als de hoofdingang van het welbekende museum. Naast de hoofdingang zijn er nog twee andere ingangen te vinden: de “Passage Richelieu” en “Porte des Lions”.

De Mona Lisa en rest van de collectie

Het beroemdste kunstwerk wat in het Louvre gevonden kan worden is hoogstwaarschijnlijk toch wel de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De waarde van dit schilderij wordt geschat op $790.000.000. Verder bestaat de kunstcollectie uit Griekse, Etruskische, Romeinse, Egyptische en Midden-Oosterse oudheden, beeldhouwkunst, kunstvoorwerpen en westerse schilderkunst. Vooral de Franse schilderkunst is het meest vertegenwoordigd in het museum. In totaal zijn 300.000 verschillende kunstwerken aanwezig waarvan er slechts 35.000 tentoongesteld worden. Er wordt dus net iets meer dan 10% tentoongesteld voor het publiek.

Openingstijden

De openingstijden van het Louvre zijn van 09:00 tot 18:00 met uitzondering van woensdag en vrijdag, want dan sluit het museum pas om 21:45. Verder is het museum elke dinsdag, 1 januari, 1 mei, 8 mei en 25 december gesloten. Houdt hier dus rekening mee op het moment dat jij jouw tripje naar Parijs boekt.

Tickets

Het Louvre is gratis te bezoeken voor mensen tot en met 25 jaar en invaliden. Daarnaast is er in de periode van oktober tot en met maart op zondag gratis entree voor iedereen. Als jij niet in aanmerking komt voor gratis entree doe je er verstandig aan om vooraf een ticket aan te schaffen. Het is zoals gezegd het meest bezochte museum van de wereld en hierdoor kunnen er lange wachtrijen staan, zeker bij de hoofdingang (de glazen piramide). De prijs voor een ticket is €9,- en als je op woensdag of vrijdag na 18:00 gaat wordt entreeprijs verlaagd naar €6,-.