Zó maak je van sleeën een fantastische ervaring

0
489

Koning Winter is op bezoek en dat brengt meer dan kou en sneeuw alleen. Het is ook de perfecte gelegenheid om allerlei klassieke winteractiviteiten te ondernemen. Bind de ijzers onder, maak een wandeling door een winterlandschap of ga sleeën. Wij hebben het in dit artikel graag over de laatste activiteit omdat het hartstikke leuk is. Hoe maak je van sleeën een groot succes? Bij deze een aantal tips!

Tip 1: Kies de juiste slee

Het klinkt voor de hand liggend, maar dit vormt wel de basis van jouw winterse avontuur: een goede slee. Koop een exemplaar die geschikt is voor winterse omstandigheden. Of het nu -2 is of -10: het moet bestand zijn tegen (barre) kou. Tegenwoordig heb je de keuze uit sleeën in allerlei soorten en materialen. Hout is bijvoorbeeld mooi en duurzaam, maar een plastic slee is goedkoper. Kies een exemplaar die jij mooi vindt én die past bij de omgeving waarin je gaat sleeën. Wil je bijvoorbeeld graag van een heuvel af roetsjen? Dan raden we aan om een stevige slee te kopen.

Tip 2: Controleer de slee voordat het tijd is voor actie

Het is geweldig om met een slee een heuvel af te gaan. Maar natuurlijk wil je geen ongelukken. Voer dan ook altijd even een laatste check uit voordat het tijd is voor actie. Heeft de slee geen scherpe randjes, scheuren of breuken? Dan kun je er mee naar buiten. Oh en vergeet geen warme kleding te dragen, zoals een heerlijke winterjas.

Tip 3: Maak gebruik van een geschikte locatie

Veilig sleeën doe je op een plek met zo weinig mogelijk obstakels. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanaf de heuvel tegen een boom botst! Vermijd ook plekken met veel stenen en hellingen die te steil zijn. Deze activiteit moet veilig zijn voor jong en oud.

Hou de omgeving in de gaten

Houd altijd goed zicht op je omgeving terwijl je aan het sleeën bent. De locatie moet niet te druk zijn. Een plek met zo weinig mogelijk mensen en auto’s is het meest veilig.

Tip 4: Kleed je warm aan

Is het erg koud buiten? Draag dan kleding met meerdere laagjes, dan heb je straks geen bevroren tenen! Doe ook je muts en handschoenen aan wanneer je naar buiten gaat en draag eventueel waterdichte laarzen. Ga je sleeën met kinderen? Laat ze dan een helm dragen. Wel zo veilig!

Tip 5: Houd rekening met het weer

Winter en kou zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn ook een goede reden om te gaan sleeën. Het is echter niet de bedoeling dat je naar buiten gaat bij extreme weersomstandigheden, als dat niet hoeft. Dit is onveilig, helemaal wanneer je met kinderen bent. Hou het weerbericht dus in de gaten en vermijd zware weersomstandigheden, zoals zware sneeuwval, ijzel of onweer.

Tip 6: Houd je aan de regels

Neem je de slee maar een plek ver van huis? Hou je altijd netjes aan de lokale regels en waarschuwingsborden die betrekking hebben op deze activiteiten. In sommige gebieden gelden specifieke regels om er voor te zorgen dat de winteractiviteiten veilig verlopen.