Tips voor het kiezen van een horloge

0
1692
Man die zijn jas goed doet. Horloge om de arm

Dus je bent op zoek naar een nieuw horloge, maar je weet niet waar je moet beginnen? We snappen het. Het is nou eenmaal erg lastig om het perfecte horloge te vinden. Sommige horloges passen beter bij de een dan bij de ander. Er zijn zoveel verschillende horloges te vinden in verschillende prijsklassen dat het lastig kan zijn om door de bomen het bos te zien. Om je een handje te helpen hebben we hier een aantal tips om de juiste horlogekeuze te maken.

Automatisch/mechanisch, quartz of digitaal

In de regel bestaan er 3 verschillende soorten horloges die je aan kunt schaffen. Zo heb je mechanische, quartz en digitale horloges (dus ook smartwatches). Het verschil zit hem in de gebruikte technieken. Mechanische horloges, ook wel automatische horloges genoemd, zijn horloges die lopen op een zichzelf opspringende veer. Hier komt geen elektronica aan te pas. Het horloge wordt dus opgeladen door de natuurlijke bewegingen van je pols tijdens, bijvoorbeeld het lopen. Mechanische horloges zijn in de regel de duurste horloges die er te vinden zijn. Als je een echt mooi, tijdloos horloge wilt moet je zeker gaan voor een mechanisch horloge. Je zult hier het langst plezier van hebben. Sommige horloges gaan zelfs meerdere levens mee. Dan quartz horloges. Verreweg de meeste horloges maken gebruik van de quartz techniek. Quartz horloges worden aangedreven door de batterij die in het horloge zit. Het voordeel van quartz is dat de tijdsaanduiding vaak erg precies is. Het nadeel is dat de levensduur van de horloges vaak korter is en het is minder bijzonder dan een mechanisch horloges. Digitale horloges zie je tegenwoordig steeds vaker. Het voordeel van digitale horloges is dat er veel opties op zitten die normale horloges niet hebben. Denk aan een hartslagmeter of een timer.

Wat is je budget?

Het eerste waar je over na moet denken als je een horloge aan wilt schaffen is het budget dat je hebt. Het budget bepaald namelijk voor een groot deel wat voor horloge je kan aanschaffen. Hoe hoger het budget, des te meer keuze je hebt. Maar wat is nou een goed budget om uit te geven aan ene horloge? Het ligt er volledig aan naar wat je zoekt. Quartz horloges zijn vaak de meest goedkope horloges. Goede quartz horloges beginnen al bij 100 euro en lopen op tot ongeveer 1000 euro. Mechanische horloges beginnen meestal vanaf 1000 euro. Deze zijn dus een stuk duurder. Digitale horloges heb je vanaf 50 euro en lopen op tot ongeveer 600 euro voor een zeer veelzijdige smartwatch.

Waar een horloge kopen?

Een vraag die veel mensen stellen is: ‘Kan ik een horloge beter online of bij een juwelier aanschaffen?’. Het antwoord op die vraag is vrij eenvoudig. Je kunt een horloge het beste bij een juwelier aanschaffen. Zo weet je precies wat je krijgt en weet je zeker dat het horloge bij je past. Mocht je horloge stuk gaan kan je ook gemakkelijker gebruik maken van de garantie. Daarnaast kan je gebruik maken van de adviezen van de juwelier. Als je een bijzonder horloge wilt die niet bij de juwelier te vinden is, is online wel een goede optie. Kijk wel goed naar de garantie en betrouwbaarheid van de webshop.

Horlogestijlen

Er zijn veel verschillende horlogestijlen. Zo heb je horloges met een leren band, horloges van staal en bijvoorbeeld duikhorloges. Er zijn zelfs merken die al deze stijlen aanbieden, zoals Certina horloge. Welke horlogestijl je kiest is volledig afhankelijk van je eigen smaak. Wel is het zo dat sommige horloges beter passen bij situaties dan andere. Wil je bijvoorbeeld een horloge voor onder een pak? Ga dan voor een net, minimalistisch horloge zoals een horloge met een leren band of klein stalen horloge. Zoek je echter een dagelijks horloge? Dan kan je beter gaan voor een gemiddelde grootte. Zorg er echte voor dat je niet een te groot horloge aanschaft. Dit is een van de meest gemaakte fouten van mensen bij het aanschaffen van een nieuw horloge.

Let niet op de prijs, maar op de kwaliteit

Bij horloges hebben veel mensen de gedachte dat duur goed is. Dit is echter heel vaak niet het geval. Er zijn genoeg horlogemerken die een zeer goede prijs-kwaliteit aanbieden. Echter zijn er ook veel horlogemerken die helemaal geen hoge kwaliteit aanbieden, maar wel een premium prijs rekenen. Je betaald dan vooral voor de naam en de marketing.