Help, haaruitval! Waarom ontstaat het en wat kun je er tegen doen?

0
898

De meeste mensen hebben krijgen vroeg of laat helaas te maken met haaruitval en kaalheid. Velen weten echter niet dat het niet alleen mannen zijn die aan deze aandoening lijden. Eén op de vijf vrouwen krijgt in haar leven te maken met haaruitval. Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, zoals hormonale veranderingen, veroudering of andere medische aandoeningen. Het goede nieuws is dat er manieren zijn om haaruitval te verminderen. Hoe dat zit? Je leest het in dit artikel.

Haaruitval en de hoofdhuid

Het is belangrijk om te weten dat de hoofdhuid erg gevoelig is. Daarom kan haaruitval door verschillende factoren veroorzaakt worden. Haaruitval kan bijvoorbeeld ontstaan door een hoofdhuidontsteking. Wanneer je een hoofdhuidinfectie heeft, is het raadzaam medische hulp in te schakelen. Je moet ook het gebruik van haarproducten met agressieve chemicaliën of kleurstoffen vermijden. En overweeg om eventueel jouw haar te laten knippen als jouw haaruitval uit de hand is gelopen.

Haaruitval tijdens de menopauze

Naarmate je ouder wordt, merk je dat jouw haar vaker uitvalt dan vroeger. Dit is te wijten aan hormonale veranderingen tijdens de menopauze. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om haaruitval te verminderen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je goed voor uw lichaam zorgt. Als je goed eet, regelmatig beweegt en voldoende slaapt zul je minder stress hebben.

Haaruitval door medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die haaruitval kunnen veroorzaken. Zo kunnen bijvoorbeeld anticonceptiepillen haaruitval veroorzaken, maar ook antidepressiva en chemotherapiemiddelen. Wanneer je last hebt van haaruitval terwijl je deze medicijnen gebruikt, is het raadzaam om met jouw arts te overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Haaruitval veroorzaakt door medische aandoeningen

Als je een medische aandoening hebt moet je misschien naar de dokter gaan. Bepaalde medische aandoeningen kunnen haaruitval veroorzaken. Dit zijn onder andere diabetes, schildklierproblemen, lupus en bloedarmoede. En wanneer je denkt dat je een medische aandoening hebt die haaruitval kan veroorzaken, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Preventie van haaruitval

Heb je last van haaruitval? Wees niet getreurd. We hebben goed nieuws: er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om haaruitval te voorkomen.  Gebruik ook een shampoo en conditioner die zacht zijn voor de hoofdhuid. Of gebruik in het ergste gevaleen pruik gebruiken als je al jouw haar verliest.