Het Kasteel van Versailles

0
2149
Château de Versailles

Het kasteel van Versailles is sinds 1792 een museum en behoort sinds 1979 tot de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het museum trekt jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers en is hiermee één van de drukstbezochte trekpleisters van Frankrijk. Het kasteel lag oorspronkelijk op het platteland en later is hier de stad Versailles omheen gebouwd.

De tuinen en paleizen van Versailles

Naast het schitterende kasteel zelf is er nog veel meer te zien. Er zijn twee kleinere paleizen op het landgoed te vinden: de “Grand Trianon” en de “Petit Trianon”. Verder vind je er een enorme Franse tuin met veel fonteinen welke aangelegd zijn door tuinarchitecten Graaf Caraman en André Le Nôtre. Zo kan je genieten van het Grote kanaal, bloemperken en diverse vijvers. Zeker voor tuiniers is het een aanrader om hier goed te tijd voor te nemen.

Jezelf verplaatsen over het landgoed

Aangezien het zo’n enorm groot landgoed is, zijn er verschillende manieren om jezelf te verplaatsen over het terrein. Als eerste is natuurlijk te voet. Een groot gedeelte is enkel te verkennen met de benenwagen. Ten tweede zijn er diverse fietsverhuurpunten waar je een fiets kunt pakken en kan je jezelf op de Hollandse manier verplaatsen. Ten derde is er de mogelijkheid om een golfkar te huren. Hier passen zo’n vier tot vijf mensen in. Ten vierde is er een klein treintje die je van plaats tot plaats brengt. En last but not least kan er een bootje gehuurd worden. Enige nadeel hiervan is natuurlijk dat je niet overal kunt komen met dit bootje.

Openingstijden

Het gehele jaar door kan het Kasteel van Versailles bezocht worden, enkel op de maandagen, 1 januari, 1 mei en 25 december is het kasteel gesloten. Verder zijn er aangepaste openingstijden in bepaalde periodes van het jaar:

Openingstijden 1 april tot en met 31 oktober

  • Kasteel: vanaf 09:00 tot 18:30
  • Tuinen: vanaf 08:00 tot 19:30
  • Trianon landgoed: vanaf 12:00 tot 17:30

Openingstijden 1 november tot en met 31 maart

  • Kasteel: vanaf 09:00 tot 17:30
  • Tuinen: vanaf 08:00 tot 18:00
  • Trianon landgoed: vanaf 12:00 tot 17:30

Tickets

De tickets voor het Kasteel van Versailles zijn online te boeken, maar kunnen ook op de locatie zelf aangeschaft worden. Voor bepaalde delen van het landgoed kunnen er tickets gekocht worden, maar er zijn ook tickets die je gelijk toegang geven tot het hele landgoed. Als je toegang tot het hele terrein wilt moet je het Passport ticket aanschaffen. Deze kost €20,- op de dagen dat er geen fonteinvoorstelling is en €27,- als deze voorstellingen wel gegeven worden.