De optimale voorbereiding voor jouw eindexamens

0
3781
examentraining

Zit jij momenteel in het laatste jaar van de middelbare school? Dan neem jij 9 mei van dit jaar deel aan de eindexamens. Met deze toetsen wordt jouw middelbare schoolcarrière afgesloten. Althans, wanneer jij jouw examens haalt. Voor sommigen is dit vanzelfsprekend, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Er zijn namelijk genoeg mensen die moeite hebben met bepaalde vakken. Vaak zijn dit technische vakken als natuurkunde, scheidkunde en wiskunde. Heb jij deze vakken ook in jouw pakket? Of weet je dat jouw zoon/dochter hier grote moeite mee heeft? Dan is het van belang dat jij of hij/zij zich goed voorbereid op deze examens. Maar hoe zorg je eigenlijk voor een optimale voorbereiding voor wat betreft de eindexamens?

Begin tijdig

Een veelgemaakte fout bij leerlingen die eindexamen doen is dat zij gewoonweg te laat beginnen. Vaak wordt gedacht dat de te leren stof wel meevalt, maar in praktijk blijkt het ineens toch heel erg veel. Hierdoor komen leerlingen met regelmaat in tijdnood. Een logisch gevolg hiervan is natuurlijk dat de stress toeslaat. Zorg daarom altijd dat je tijdig begint met de voorbereidingen. Blader de boeken alvast door ruim voor de examens beginnen en zorg dat je weet wat je allemaal moet leren. Vind jij het lastig om een begin te maken? Maak dan eens een planning. Je zult zien dat dit jou helpt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op alle examens die jij straks af moet leggen.

Laat je hoofd niet op hol brengen

In de periode van de examens zitten eindexamenleerlingen vaak alleen maar met hun neus in de boeken. Dit is zeker het geval wanneer het om een vak gaat waar iemand moeite mee heeft. Sommige leerlingen kunnen uren achter elkaar blijven leren. Op deze manier hopen zij de stof zo goed mogelijk op te slaan. Breng jezelf het hoofd echter niet op hol. Wanneer jij te lang achtereen leert, kun je namelijk helemaal gek worden. Zorg er dus voor dat jij zo af en toe pauze houdt of zorg voor wat afleiding tussendoor. Zo kan een rondje hardlopen of een uurtje ontspannen heel goed helpen. Door regelmatig een pauze in te lassen, neem jij telkens weer vol goede moed plaats achter jouw studieboeken.

Maak een samenvatting of bemachtig er eentje

De stof die jij moet leren voor jouw eindexamen, is vast en zeker ontzettend veel. Sommige mensen hebben aan het doorlezen van een boek voldoende om dit allemaal op te slaan. Dit geldt echter lang niet voor iedereen. Heb jij ook moeite met de materie? Maak dan zelf een samenvatting. Door de belangrijkste dingen op te schrijven, blijft het beter in jouw hoofd hangen. Vind jij het toch wat te veel werk om zelf een samenvatting te maken? Vraag dan eens rond in jouw klas of iemand er eentje in zijn bezit heeft. Is dit niet het geval? Dan kun je het nog via het internet proberen. Hier vind je tegenwoordig namelijk ook samenvatting van heel veel vakken en studieboeken. Je kunt er ook voor kiezen om een oefenboek aan te schaffen. Hiermee kun jij jouw kennis van een bepaald vak testen.

Examentraining kan je helpen

Een groot deel van de eindexamenleerlingen heeft moeite met exacte vakken. Hieronder verstaan we vakken als wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Toch heeft haast iedereen wel minimaal één zo’n vak in zijn pakket zitten. Dit betekent dus ook dat er eindexamen gedaan moet worden voor dit vak. Lukt het jou maar niet om je de stof eigen te maken? Volg dan eens een eindexamentraining. Dit soort trainingen wordt veelvuldig aangeboden voor vakken als wiskunde A, wiskunde B, scheikunde en natuurkunde, maar bijvoorbeeld ook voor economie. Zo’n training kun jij tegenwoordig op centrale plekken in heel Nederland volgen. Ook bij jou in de buurt is er hierdoor vast en zeker een locatie te vinden. Tijdens zo’n training wordt in kleine groepjes aandacht besteed aan de theorie van de vakken, waardoor leerlingen straks met de juiste kennis aan hun eindexamen beginnen!