Wat zijn Siberische katten en hoe verzorg je ze?

0
1589

Mooi, elegant, en groot, Siberische katten hebben de harten van kattenliefhebbers echt gestolen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze bijzondere katten!

Wat zijn Siberische katten?

Siberische katten zijn een ras van katten die van de natuur houden en vaak onder de indruk zijn van hun grootte, vacht, en houding. Het is een ras dat oorspronkelijk uit Rusland komt en in de jaren 1980 gezien begon te worden. Het zijn huiskatten en hebben nu veel fans over de hele wereld.

Waar komen Siberische katten vandaan?

Het zijn inheemse katten van Rusland, specifiek in de oostelijke gebieden zoals Siberië. Men zegt dat ze het resultaat zijn van een kruising tussen een Europese kat en de wilde kat van de Siberische wouden.

Hoe zien Siberische katten er uit?

Ze hebben halflang en overvloedig haar, dat hun kenmerkende eigenschap is. Ze zijn bestand tegen min 30°C en daardoor hebben ze lange tijd kunnen overleven. Ze zijn groter dan de gewone en kunnen tussen 4 en 9 kilo wegen. Het zijn winterkatten en je vindt ze in grijs, bruin, wit…

Hoe gedragen Siberische katten zich?

Het zijn jachtkatten bij uitstek. Ze hebben een grote beweeglijkheid en snelheid, vergezeld van een staart die aan de basis breder is dan aan de punt, die dicht en lang haar heeft. Siberische katten zijn erg vriendelijk en speels. Hoewel het moeilijk te geloven is, spelen ze graag met water en zijn ze zeer intelligent, zodat je ze enkele huisgewoonten kunt leren.

Romantisch type

Ze staan bekend als een heel romantische soort, omdat mannetjeskatten gewoonlijk alleen met hetzelfde vrouwtje paren en zelfs blijven om voor de jongen te zorgen nadat ze geboren zijn.

Hoe zorg je voor Siberische katten?

Maar de zorg voor Siberische katten gaat veel verder dan ze alleen maar vertellen hoe schattig ze zijn en ze eten geven. Het zijn katten die speciale verzorging nodig hebben en vandaag laten we je zien hoe je je Siberische kat heel gelukkig kunt houden.

Tip 1: Borstel het haar van je huisdier

De vacht van deze katten is dicht en lang en ze vereisen dat iemand ze borstelt om te voorkomen dat er knopen in ontstaan. Borstelen is ook een manier om te voorkomen dat parasieten of haarballen vast komen te zitten en later last van ze krijgen. Je kunt het 3 keer per week doen.

Tip 2: Knip hun haar niet af

Deze kattensoort wordt geboren met een lange vacht en die hebben ze nodig om gelukkig te blijven. Als je in klimaten woont waar de winter intens is, is het aan te bevelen ze te houden. Ook Siberische katten knippen maakt ze depressief, dus je moet dit alleen doen als je dierenarts het zegt.

Tip 3: Steriliseer ze

Hoewel je zeker nakomelingen wilt krijgen, moet je, nadat je dat bereikt hebt, de Siberische kat steriliseren, want ze hebben de neiging weg te lopen als ze krols zijn. Red ongelukken op straat en bescherm ze bewust. Dit voorkomt ook dat de poezen meer geboortes krijgen dan ze kunnen dragen.

Zorg voor een goed dieet

Het zijn carnivore katten, dus je moet ze een dieet geven dat rijk is aan gezonde eiwitten en weinig koolhydraten. Combineer droog en natvoer zodat de kat alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt hem ook wat speciale katachtige traktaties geven en catnip kopen.