Op zoek naar jouw droombaan? Gebruik onze 10 tips!

0
757

Momenteel zijn er veel vacatures op de markt. Toch is het niet voor iedereen een fluitje van een cent om de ideale baan te vinden in de huidige competitieve arbeidsmarkt. Toch is het zeker mogelijk om jouw kansen op je ideale baan vergroten door proactief te zijn en je strategisch voor te bereiden. Wij hebben 10 handige tips voor je om een droombaan te vinden!

Tip 1: Breng jouw talenten in kaart

Onderzoek je talenten, sterke punten en professionele doelstellingen voordat je op zoek gaat naar een baan. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om jouw kansen te grijpen. Je weet immers wat je wil en wat je te bieden hebt.

Tip 2: Maak een ijzersterk CV

Wil je graag werken in een bepaalde branche, zoals de overheid? Jouw CV is het eerste wat een werkgever ziet. cv Maak het uniek voor de functie waarop je solliciteert. Benadruk daarbij jouw prestaties, talenten en vaardigheden. Wees informerend, enthousiast en (uiteraard) eerlijk.

Tip 3: Ontwikkel een opvallend LinkedIn profiel

Voor werkzoekenden is LinkedIn een onmisbare bron geworden. Zorg ervoor dat je profiel is ingevuld, een goede foto heeft en je kwalificaties benadrukt. Ook belangrijk: maak connecties met experts in je vakgebied om je netwerk uit te breiden.

Tip 4: Doe aan actief netwerken en vind jouw droombaan

Ga naar conferenties, netwerkevenementen en evenementen in de sector. Contacten leggen met experts in je branche leidt mogelijk tot een vacature voor een droombaan die niet online staat.

Tip 5: Maak gebruik van vacaturesites

Wil het niet zo vlotten met het vinden van jouw droombaan? Geef niet op en bezoek websites van bedrijven en professionele netwerksites om de ideale vacature(s) te vinden. Tip: stel ‘alerts’ in als er functies beschikbaar komen die aan jouw criteria voldoen.

Tip 6: Pas je sollicitatiebrieven aan per functie

Pas je sollicitatiebrief aan voor elke sollicitatie en benadruk de manieren waarop je kwalificaties en ervaring voldoen aan de eisen van de baan in kwestie. Met een sterke sollicitatiebrief weet je je te onderscheiden van andere sollicitanten.

Tip 7: Bereid je uitgebreid voor op het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is het halve werk, helemaal wanneer het om solliciteren gaat. Bestudeer veelgestelde sollicitatievragen en oefen je antwoorden. Bereid je voor om te praten over je prestaties, vaardigheden en hoe die passen bij de principes van het bedrijf. En, last but not least, bereid vragen voor over de functie en het bedrijf en stel ze aan degene die het sollicitatiegesprek leidt.

Tip 8: Wees online aanwezig

Zorg ervoor dat je online persoonlijkheid je professionaliteit weerspiegelt en in overeenstemming is met je carrièredoelen. Verwijder amateuristisch materiaal van je social media accounts en maak een zo goed mogelijk indruk.

Tip 9: Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, nieuws en trends in de sector

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, nieuws en trends in de sector(en) waarin je solliciteert. Als je op de hoogte bent van je vakgebied, laat je zien dat je toegewijd bent. Ook is het een manier om je te onderscheiden van de concurrentie. Heel belangrijk dus!

Tip 10: Zoek naar mogelijkheden voor professionele ontwikkeling

Investeer in je vaardigheden door je in te schrijven voor workshops, certificeringsprogramma’s en aanverwante cursussen. Naast het verbeteren van jouw CV, laat het werkgevers zien dat je geïnteresseerd bent in zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling.