Op zoek naar de perfecte schaatsen? Gebruik onze tips!

0
547

Schaatsen is een van de favoriete winteractiviteiten van Nederlanders. Geen enkel ander volk beleeft er zoveel plezier aan. Snap jij als schaatsliefhebber precies wat we bedoelen? Hopelijk kun je dan binnenkort het ijs op. Met de juiste schaatsen maak je een groot succes van jouw winterse avontuur. Hoe vind je de perfecte exemplaren? Lees onze tips in dit artikel!

Hoe vind je de perfecte schaatsen? Begin bij het begin

Het is best een uitdaging om de perfecte schaatsen te vinden. Waar begin je? Bedenk ten eerste wat jouw schaatsniveau is. En ga op basis daarvan op zoek. Ben je een beginner die gewoon plezier wil hebben op de ijsbaan? Dan zijn een paar simpele schaatsen over het algemeen prima. Of misschien ben je wel een ervaren schaatser die ervan droomt om ooit de Elfstedentocht te rijden (geef de hoop niet op). Recreatieve schaatsen zijn prima voor beginners, terwijl professionals op zoek moeten naar geavanceerde exemplaren gericht op snelheid.

Tip 2: Kies de juiste schaatsen voor specifieke activiteiten

Tegenwoordig bestaan schaatsen, die overigens een lange en bijzondere geschiedenis hebben, in allerlei soorten en maten. Je wilt natuurljjk niet het ijs op met exemplaren die eigenlijk bedoeld zijn voor ijshockey. Let daarom goed op het type schaatsen die je wilt aanschaffen. Bedenk voor welk doel je het ijs op wil en kies op basis daarvan jouw perfecte exemplaren. Of misschien doe je wel aan ijshockey. De schaatsen voor deze sport zijn over het algemeen erg wendbaar en geschikt voor snelle bewegingen. Noren zijn juist ideaal voor lange afstanden, dus hou daar rekening.

Tip 3: Let op de pasvorm

Net als bij schoenen is de juiste pasvorm ontzettend belangrijk. Het is wel zo fijn om comfortabel en zelfverzekerd het ijs op te gaan. En dat doe je alleen op schaatsen die lekker zitten. Ze moeten goed aansluiten op jouw voeten en vooral niet te strak of te los zitten. Dit leidt vaak tot ongemak en vergroot de kans op blessures. Zo verlies je op te losse schaatsen al snel je stabiliteit, met alle gevolgen van dien. Zodoende is het belangrijk om schaatsen altijd eerst te passen voordat je ze koopt.

Tip 4: Kies het juiste maat

Wist je dat schaatsmaten soms anders zijn dan schoenmaten? Maak dan ook gebruik van een maattabel. Zoals gezegd wil je niet het ijs op in te grote of te kleine schaatsen. Dit vergroot de kans op blessures, zoals blauwe plekken en blaren. Neem de tijd om je voeten te meten en kies een passende maat.

Tip 5: Let op de schaatsijzers

Onderschat niet het belang van schaatsijzers. De kwaliteit ervan heeft direct impact op jouw prestaties op het ijs. We raden aan om roestvrijstalen ijzers te gebruiken. Die zijn namelijk duurzaam en blijven langer scherp dan ijzers van mindere kwaliteit. Kies daarnaast voor verwisselbare ijzers, wat het gemakkelijker maakt om de schaatsen aan te passen aan de omstandigheden.

Tip 6: Draag een comfortabele voering

Vrijwel elk schaatspaar moet een goede voering hebben. Let hierop om voldoende comfort te garanderen. Dit is helemaal belangrijk als je een paar uur het ijs op wilt. Een goede voering zorgt voor balans, voldoende ondersteuning en houdt jouw voeten lekker warm.