Kamperen met je hond: tips en trics

0
3210

Een hond is je beste vriend. Veel hondenbezitters laten hun trouwe viervoeter dan ook niet graag achter wanneer ze op kampeervakantie gaan. Gelukkig is het vaak mogelijk om de hond mee te nemen. Ondanks de gezelligheid zul je met een aantal zaken rekening moeten houden wanneer je gaat kamperen met de hond.

Hond meenemen

Het voordeel van kamperen is dat een hond vaak welkom is op een camping. Toch is het bij het regelen van de vakantie belangrijk om te controleren of de hond mee mag. Informeer bijvoorbeeld even naar de regels van een camping. Op die manier kom je namelijk niet ter plekke voor nare verrassingen te staan.

Kamperen met je hond in het buitenland

Wat betreft het kamperen met een hond gelden er in het buitenland andere regels dan in Nederland. Zo heb je een Europees dierenpaspoort nodig met informatie over vaccinnaties. Daarnaast dient elke hond gechipt te zijn. Hou er ook rekening mee dat niet alle hondenrassen zijn toegestaan in het buitenland, zoals pitbulls. Voor een onvergetelijke kampeervakantie met je huisdier is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

Regels en verplichtingen

Een van de verplichtingen in bijna elk land is het meenemen van een dierenpaspoort. Deze is verkrijgbaar bij de huisarts. Ook dient je hond ingeënt te zijn tegen rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid. Daarnaast dient de hond gechipt te zijn, en moeten het chipnummer en je adresgegevens geregistreerd zijn bij een databank.

Op reis met de hond

De reis naar je vakantiebestemming is een hele belevenis. Zorg ervoor dat je huisdier de reis beleeft onder goede omstandigheden. Zo mag het niet te warm worden voor je hond. Daardoor blijft hij vrolijk, actief en fit. Aan de andere kant is teveel tocht ook niet goed. Zorg wat voor de goede balans door regelmatig even een tussenstop te maken. Ook is het zeer onverstandig om je huisdier zonder toezicht in de auto achter te laten. De temperatuur kan binnen enkele minuten namelijk al erg hoog oplopen.

Tijdens het kamperen

Tijdens het kamperen is het niet alleen belangrijk dat jij goed in je fel zit. Je huisdier moet zich ook op zijn gemak voelen. Aan de hand van een checklist kun je controleren of je hond zich goed voelt. Zo voelt een hond zich al veel meer thuis wanneer je bepaalde spulletjes meeneemt van huis. Neem voor calamiteiten bovendien het telefoonnummer van de dierenarts mee. Op vakantie kun je de volgende lijst hanteren:

 • Eigen voer en drinkbakken
 • Water
 • Hondenpoepschepje en zakjes
 • Speeltjes
 • Tekentang om ongedierte mee te verwijderen
 • Een halsband met persoonsgegevens
 • Een duidelijke foto van het huisdier
 • Een mand EHBO-doos
 • Een extra riem
 • Eventueel medicijnen
 • Eventueel een muilkorf