Wat is de zorgtoeslag?

0
1789

Iedere Nederland is volgens de Zorgverzekeringswet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Daarbij sluit hij of zij bij een van de 64 zorgverzekeraars in Nederland een basisverzekering af. In sommige gevallen heb je recht op een extra bijdrage, die de ‘zorgtoeslag’ wordt genoemd. Wat houdt de zorgtoeslag in?

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een bekende tegemoetkoming in de kosten die je betaalt voor zorg in Nederland. Via de site van de belastingdienst is het mogelijk om je zorgtoeslag aan te vragen. Op de website dien je naar het gedeelte ‘mijn toeslagen’ te gaan. Zo kun je de zorgtoeslag voor het jaar 2016 nog aanvragen tot september dit jaar.

Voorwaarden

Niet iedereen heeft recht op de zorgtoeslag. Je dient namelijk aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Ook de hoogte van de zorgtoeslag hangt hier vanaf. De voorwaarden die op dit moment gelden zijn als volgt:

– Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
– Je moet aangesloten zijn bij een Nederlandse zorgverzekering
– Je dient 18 jaar of ouder te zijn
– Je (gezamenlijke) inkomen moet niet te hoog zijn
– Je eigen vermogen moet niet te hoog zijn

Inkomensgrens

De Belastingdienst kijkt voor het bepalen van de eventuele zorgtoeslag altijd naar je inkomen. In 2017 is de drempel voor een gezin om precies te zijn € 20.109. Voor toeslagpartners is het bedrag € 2.043. Daarnaast geldt er inkomensgrens vanaf € 27.857 per jaar. Wanneer je dit verdient mag je geen zorgtoeslag meer aanvragen. Woon je samen met een partner? Dan is de grens € 35.116.