De Kamer van Koophandel: wat, waarom en hoe?

0
2053
start eigen bedrijf

De Kamer van Koophandel (KvK) is een term die je al snel tegenkomt bij het starten van een onderneming. Maar wat is het, waarom zou ik er gebruik van maken en hoe registreer ik me?

Wat is de Kamer van Koophandel?

De KvK helpt nieuwe bedrijven en ondernemingen van de grond te komen. Het Handelsregister van de KvK is erg belangrijk. Iedereen die een onderneming start met het doel om winst te maken moet zich hierin registreren. Bij het inschrijven krijg je een KvK-nummer toegewezen van acht cijfers. Dit is het officiële bewijs van je inschrijving. Het KvK-nummer kun je vervolgens op alle zakelijke correspondentie vermelden. Hierdoor weten de contactpersonen dat het om een betrouwbare organisatie gaat en kunnen ze nagaan dat de organisatie niet failliet is, etc. Het KvK nummer is ook noodzakelijk bij de verdere stappen van het oprichten van je bedrijf. Je moet het nummer bijvoorbeeld invoeren bij het openen van een zakelijke rekening.

Waarom zou ik er gebruik van maken?

Behalve dat het verplicht is om je bedrijf te registreren bij de KvK, heeft het ook nog andere voordelen. In de database van de KvK kun je achterhalen of het bedrijf waarmee jij zaken wilt doen wel geregistreerd staat en betrouwbaar is of niet. De KvK zorgt ook voor informatie. Je kunt op de website van het KvK veel informatie vinden over het opstarten van het bedrijf. Ook werkt het KvK samen met andere overheidsorganisaties op het Ondernemersplein. Dit is een website waar je informatie en advies kunt vinden voor ondernemers.

Bijeenkomsten

De KvK biedt verschillende soorten seminars, kennislunches, expertsessies, workshops en andere soorten bijeenkomsten. Deze zijn zowel bedoeld voor startende bedrijven als bestaande bedrijven. Veel van deze bijeenkomsten zijn gratis, maar sommige betaald.

Startersdagen

De Startersdag van de KvK is een belangrijk evenement voor alle beginnende ondernemers. Je kunt erheen gaan als je al een bedrijf opgestart hebt, als je concrete plannen hebt of als het nu nog dromen zijn. Op een Startersdag kun je presentaties volgen, op een informatiemarkt je vragen stellen en met inspiratiesessies ideeën opdoen voor jouw bedrijf. De toegang is gratis en de Startersdag wordt op verschillende locaties in het land gehouden. Wel is het verstandig je van tevoren online aan te melden en een plaats te reserveren voor de presentaties waar jij graag bij wilt zijn.

Hoe kan ik me registreren?

Op de website van de KvK kun je een online formulier invullen die geldt als voorbereiding op het bezoek aan het KvK-kantoor. Vul deze zo gedetailleerd mogelijk in, dat scheelt later veel tijd. Dit formulier stuur je op, waarna je een overzicht te zien krijgt van de KvK-kantoren waar je uit kunt kiezen. Je plant een afspraak in bij een van deze kantoren. Op het kantoor wordt de registratie van jouw onderneming pas officieel. Je betaalt op het kantoor eenmalig 50 euro voor de registratie. Vanaf dat moment sta je ingeschreven en dit wordt jaarlijks automatisch verlengd.

Lees ook: waar let je als zzp’er op bij je verzekeringen?