Wat komt er kijken bij de geboorte van je kind

0
3069
geboorte kind

Als je mensen vraagt wat het meest emotionele moment van hun leven is dan zullen velen zeggen dat de geboorte van hun kind dat was. De geboorte van een kind is erg spannend voor beide ouders. Eindelijk is het dan zover, de dag waarnaar is toegeleefd. Wordt het een natuurlijke bevalling of een keizersnede. Soms is dat van te voren al duidelijk zoals ook bekend is of de baby een jongen of een meisje is.

Veel bevallingen vinden uit voorzorg in het ziekenhuis plaats. Toch heeft een thuisbevalling vaak de voorkeur als er geen complicaties worden verwacht. Ook wordt in de beslissing vaak meegenomen hoe eventuele eerdere bevallingen zijn gegaan. Voor de andere gezinsleden is het fijn als moeder en baby gezellig thuis zijn tijdens, maar vooral ook na de bevalling. Ben je in het ziekenhuis bevallen en alles is oké met moeder en kind dan kun je snel naar huis. De kraamzorg en de verloskundige nemen de zorg over.

Kraamzorg

De kraamzorg in Nederland is prima geregeld. Als je thuis bevalt of thuiskomt na een bevalling in het ziekenhuis staat de kraamzorg klaar om de zorg voor moeder en kind over te nemen. En ze doet nog meer…… . In de tijd dat er kraamzorg in huis is, verzorgt zij of hij ook de andere gezinsleden. Er wordt lekker gekookt, de was wordt gedaan en het huis wordt opgeruimd, de kraamvisite die overdag komt wordt voorzien van koffie, thee en een beschuit met muisjes. De partner van moeder en baby kan boodschappen doen, naar het werk gaan, thuis gaat alles door. Een kraamverzorger of kraamverzorger is de vraagbaak van de moeder, die nog veel vragen zal hebben zeker bij de geboorte van het eerste kind.

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof kan bij de geboorte van een kind worden opgenomen door de partner van de moeder, die meer tijd aan moeder en eventueel andere kinderen wil besteden. Er kan ook voor worden gekozen om dit later te doen als de kraamzorg weg is bijvoorbeeld. Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling: de Wazo, werk arbeid en zorg. Je gaat minder werken en krijgt ook minder salaris. De werkgever mag dit verlof niet weigeren. Bij een tweeling krijg je tweemaal de hoeveelheid verlof waar je recht op hebt. Je kunt nooit ontslagen worden omdat je ouderschapsverlof opneemt.