3 handige tips voor de inrichting van jouw zithoek

0
1457
moderne woonkamer

Vind je het lastig om een gezellige en functionele zithoek te creëren die in balans is met de rest van jouw ruimte? In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor het inrichten van jouw ideale zithoek. 

Creëer eenheid in je zithoek

Hoe creëer je nou rust en eenheid in je zithoek? Met een mooi groot vloerkleed verbindt je heel eenvoudig alle elementen in jouw zithoek. Daarnaast is het goed om op te letten welke vormen, kleuren en materialen gebruikt. Wil je meer rust? Kies dan voor neutrale kleuren of ton-sur-ton. Wanneer je één kleur in verschillende tinten toepast ontstaat er rust en eenheid. Dit hoeft natuurlijk niet saai te zijn. Contrast ontstaat door het gebruik van donkere en lichte tinten, maar ook door verschillende materialen en structuren. Speel ook met vormen. Heb jij alleen maar rechte lijnen in jouw interieur? Doorbreek dit patroon dan met een groot rond vloerkleed, dit verzacht jouw interieur en geeft een verrassend effect!

Voldoende zitplaatsen

Het belangrijkste van de zithoek is natuurlijk de bank, maar wat is nou de ideale opstelling voor jouw woonkamer? Als eerste is het belangrijk dat je in het dagelijks gebruik voldoende zitplaatsen hebt. In de meeste woonruimtes zijn er minimaal 4 zitplaatsen nodig. Je kunt dan kiezen voor een bankstel, maar als je lekker wilt loungen dan zijn vier zits hoekbanken ook een goede uitkomst! Hoekbanken lijken over het algemeen veel zitplaatsen te bieden, maar dat is niet altijd zo. Een hoekbank met longchair heeft eigenlijk maar 2 zitplaatsen en een lounge. Bedenk voor de aankoop van een nieuwe bank altijd hoeveel zitplaatsen jij dagelijks nodig hebt en of je daarnaast nog extra zitplaatsen moet creëren voor visite. Neem daarbij de grootte en vorm van de ruimte mee. Heb je een smalle en lange ruimte, kies dan niet voor een grote hoekbank maar accentueer de lengte met een grote 3- of 4-zitsbank en plaats hier een fauteuil bij. Plaats ook niet een kleine bank in een grote ruimte, maar ga dan voor een mooie hoekbank of bankstel.

ruimtebesparende meubels

Ruimte besparen met multifunctionele meubels

Wil je graag meer ruimte besparen of kun je wel wat extra opbergruimte gebruiken? Werk dan met multifunctionele meubels in jouw zithoek. Met een grote salontafel kun je natuurlijk geen kant op en het neemt ook nog eens veel ruimte in beslag. Een set bijzettafels neemt veel minder ruimte in beslag en zijn ook nog eens makkelijk te verplaatsen. Handig wanneer je bijvoorbeeld een feestje of verjaardag hebt en je meerdere zithoekjes wilt creëren. Ben je toe aan wat nieuws? Je bijzettafels kun je ook makkelijk een andere functie geven, bijvoorbeeld als nachtkastje of plantentafeltje. Wil je graag extra opbergruimte zonder dat je hiervoor nog een kast in je woonkamer moet zetten? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een hoekbank met opbergfunctie. Dit heeft geen invloed op de inrichting van jouw woonruimte, maar biedt veel extra opbergruimte voor al jouw spullen.