Ben je ZZP’er? Dan is het handig om deze verzekeringen af te sluiten

0
1308

Uit een nieuw rapport van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal ondernemingen in Nederland sinds 2018 met vijf procent is gegroeid. Ons land telt op dit moment 78.000 ZZP’ers en 442.529 MKB’ers. Maak jij deel uit van een van deze groepen? Dan is het een goed idee om een verzekering af te sluiten. In dit artikel lees je waar een ZZP’er zich tegen kan verzekeren.

Eigen verantwoordelijkheid

Een van de voordelen van een bestaan als ZZP’er is dat je van niemand afhankelijk bent. Je hebt de touwtjes helemaal zelf in handen. Daar staat tegenover dat je veel zaken zelf moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een of meerdere verzekeringen. Je betaalt een vast bedrag per maand aan de verzekering zodat je bij eventuele ziekte en/of schade geld ontvangt.

Welke verzekeringen kun je als ZZP’er afsluiten?

Tegenwoordig heb je als ZZP’er de keuze uit een groot aantal verzekeraars en verzekeringen. Bekende verzekeraars zijn onder andere Achmea, Menzis, ING, CZ Groep en Univé. Zij bieden voor ZZP’ers onder andere de volgende verzekeringen aan:

• Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
• Arbeidsongeschiktheidsverzekering
• Zorgverzekering
• Inventarisverzekering
• Construction Allrisk verzekering
• Bedrijfsstagnatieverzekering
• Zakelijke autoverzekering
• Zakelijke voorraadverzekering
• Elektronische hulpmiddelen verzekering
• Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Welke verzekering(en) geschikt zijn hangt af van het type bedrijf dat je hebt. Je hoeft echt niet alle bovengenoemde verzekeringen af te sluiten. Zo is het voor een marketingbedrijf uiteraard niet nodig om een Construction Allrisk verzekering voor bouwschade af te sluiten. Wel kan het verstandig zijn om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit heeft betrekking op het toebrengen van schade aan producten of spullen van anderen. Ook letsel aan anderen of schade die je toebrengt aan het milieu valt onder deze verzekering.
Niet hetzelfde als een particuliere aansprakelijkheidsverzekering

Niet altijd voldoende

Sommige ZZP’ers denken dat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering voldoende is bij eventuele schade. Dit is niet het geval, omdat het niet vergoedt bij eventuele schade die jouw onderneming aan andere ondernemingen en/of personen toebrengt.

Wat als je iets kapot maakt op kantoor?

Helaas kan het gebeuren dat je tijdens het werk voor een opdrachtgever per ongeluk iets kapot maakt op kantoor. Of wellicht maak je tijdens werkzaamheden een installatiefout waardoor er bijvoorbeeld kortsluiting of zelfs brand ontstaat. De financiële gevolgen van deze fout kunnen groot zijn. Gelukkig kom je dankzij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet voor torenhoge kosten te staan.