Waar moet je op letten bij aanschaf van een Cv-ketel

0
2240
centrale verwarming

Waar zouden we zijn zonder centrale verwarming. Hoewel velen van ons voor het nostalgische gevoel en omdat het leuk is een houtkachel in de woonkamer hebben, worden de meeste huizen tegenwoordig verwarmd door een centrale verwarming. Hoewel het minder romantisch is om met een goed boek voor de verwarming te gaan zitten, is het verwarmen doormiddel van centrale verwarming wel een stuk beter. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Centrale verwarming of houtkachel

Als je een oude woning hebt waar alleen maar een houtkachel of ander verwarmingssysteem in zit, is het dan verstandig om over te stappen naar een Cv? Los van de vraag of je het leuk vindt om ’s avonds een houtkachel brandend te houden en er met een kop chocolademelk voor te kruipen, is het uiteraard veel belangrijker of deze jouw woning goed verwarmt. De ouderwetse houtkachel verwarmt doorgaans maar één ruimte. Dit doet hij ook vanuit een enkel punt in de kamer, waardoor de temperatuur in die ruimte sterk kan verschillen, van heel warm dichtbij de kachel en koud aan de andere kant van de ruimte. Een centrale verwarming wordt door de hele woning heen aangelegd. Daarnaast worden er meerdere verwarmingen in elke ruimte geplaatst, afhankelijk van de afmetingen van de ruimte.

CV-Houtkachel

Wil je het beste van twee werelden? Als je graag een mooie, ouderwetse kachel wil, maar ook wel graag jouw hele huis wil verwarmen, dan kan een Cv-houtkachel de oplossing zijn. Deze kachel is ongeveer hetzelfde als de ouderwetse houtkachel, maar dan net iets anders. De Cv-houtkachel heeft een waterreservoir dat verwarmd wordt door het houtvuur. Dit reservoir wordt aangesloten op de reeds bestaande of later aangelegde Cv-installatie. Als je thuis bent en de houtkachel opstookt wordt dit warme water het huis rondgepompt. Ben je niet thuis of staat de houtkachel uit, dan neemt de Cv-ketel het van je over en gaat deze het huis verwarmen.

Lees ook: rolgordijnen passen in ieder huis

Isolatie en andere besparende maatregelen

Natuurlijk is een goede en zuinige Cv een goed idee en een belangrijke maatregel, als je wil besparen op jouw energiekosten. Het is echter niet genoeg als je het hierbij laat. Als jouw woning niet goed geïsoleerd is, blijft die warmte niet lang binnen in het huis en zal de CV constant blijven verwarmen. Dit kost meer energie en is eigenlijk onnodig. Als we de warmte vasthouden, door goede isolatie van de woning, dan is het niet meer nodig om constant te blijven verwarmen. Met de slimme thermostaten die vandaag de dag in de omloop zijn is het mogelijk een nog beter rendement uit jouw Cv-ketel te halen. Daarmee slaat de Cv namelijk af als er niemand thuis is, of op vooraf bepaalde tijdstippen.

Als jij graag wil besparen op jouw energiekosten en energiezuiniger wil leven, dan is een goede Cv-ketel een onmisbaar goed in huis. Laat je informeren over de mogelijkheden en zet jouw familie niet in de kou met een goede Cv-installatie.