Waarom isolatie zo belangrijk is

0
2318
isolatie huis

Je hebt er waarschijnlijk al heel vaak over gehoord, maar het kan zijn dat je nog niet weet over isolatie. Hier wordt meestal over gesproken als het gaat om de eigen woning. Mensen brengen isolatie oplossingen aan in hun huis en geven hier duizenden euro’s aan uit. Waarom doen zij dat en moet jij dat ook doen?

Waarom isolatie?

We willen licht in onze huizen hebben, licht en warmte. We hebben hier verschillende technieken voor bedacht, door de jaren heen. Hoe we licht binnen krijgen is niet moeilijk te bedenken. Grote ramen, lichtkoepels in onze daken en glazen deuren zijn een oplossing. Zonlicht wil ons huis binnen komen, we hoeven het dan ook alleen maar de kans te geven. Warmte is een ander verhaal. Als het buiten koud is, dan is het binnen moeilijk om boven die temperatuur uit te stijgen. We verwarmen onze huizen daarom met een centrale verwarming of een ouderwetse houtkachel. Hoe we het ook doen, alleen het verwarmen is niet genoeg. Als we niets doen vliegt die warmte namelijk direct weer naar buiten. Hoe voorkomen we dat? Dit is waar isolatie in het spel komt.

Hoe isoleer je jouw woning?

Isolatie is belangrijk bij het binnenhouden van warmte, maar hoe doen we dat? Isolatie is niets anders dan een maatregel welke de omgevingswarmte in jouw woning zo lang mogelijk behoudt. Als je dat doel behaalt, heb je ook een ander bijkomstig voordeel. Als de warmte langer in jouw woning blijft, hoef je ook niet meer constant te verwarmen. De CV of houtkachel kan dan dus gewoon uit. De vraag was echter, hoe isoleren we ons huis? Daar zijn verschillende oplossingen voor.

Kozijnen

Hoewel kunststof kozijnen in het verleden slechter zouden isoleren dan houten kozijnen, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Dankzij doorontwikkeling van de kunststof variant isoleren deze tegenwoordig minstens zo goed als houten kozijnen. Gepaard met de andere voordelen die kunststof met zich meebrengt, zijn kunststof kozijnen tegenwoordig dan ook echt een goede isolatiemaatregel.

Dubbel glas

Dubbel glas is er in verschillende categorieën, die elk weer een andere isolatiewaarde hebben. Eén ding is zeker, dubbel glas isoleert vele malen beter dan enkel glas. Waar elk type glas uiteraard veel zonlicht binnen laat, is er bij enkel glas helemaal niets dat de warmte in jouw woning binnen houdt. Bij deze ouderwetse vorm van beglazing vliegt dan ook alle, in het huis geproduceerde warmte, rechtstreeks naar buiten door de grote ramen die het huis van licht voorzien. Dubbel glas steekt daar een stokje voor.

Spouwmuurisolatie

Bij deze vorm van isolatie wordt er een isolatiemateriaal in de spouwmuur van de woning gespoten. Dit materiaal zorgt ervoor dat er via de muren van de woning nauwelijks nog warmte kan ontsnappen. Spouwmuurisolatie is voornamelijk zinvol bij oudere huizen, welke gebouwd zijn na 1920. Voor die tijd was er namelijk geen spouwmuur.

Er zijn dus vele verschillende manieren om jouw huis te isoleren, maar laat je vooral goed informeren voordat je begint.