De juiste kozijnen en hoe je ze mooi houdt

0
1919
kozijnen

Ramen en andere manieren om licht in huis te laten zijn belangrijk voor ons geworden. Licht in huis moet natuurlijk zijn, we willen geen kunstlicht. Het is bewezen dat zonlicht nodig is voor een goede gezondheid, dus ramen zijn van belang voor onze gezondheid. Daarnaast hebben we uiteraard ook nog deuren, die verkeerde mensen buitenhouden en de warmte binnen. Beide worden ze op hun plek gehouden door een kozijn en dat is waar we het over willen hebben.

Welke eigenschappen zijn belangrijk

Zoals gezegd worden ramen en deuren omlijst door kozijnen. In beide gevallen moet het kozijn een inbraakwerende functie vervullen. Hoewel glas ingeslagen kan worden om toegang te verkrijgen tot een woning, is dat luidruchtig en kan het de aandacht van omwonenden trekken. Meestal zullen inbrekers dan ook voor de logische weg kiezen, de deur. Zorg ervoor dat jouw kozijnen niet toestaan dat de deur geforceerd kan worden. Goed sluit- en hangwerk is uiteraard ook belangrijk, maar als dit niet bevestigd is in een stevig kozijn, dan heeft het weinig zin. Kunststof kozijnen zijn makkelijker inbraakwerend te maken dan houten kozijnen.

Isolatie

Kozijnen moeten niet alleen inbraakwerend zijn, ze moeten ook goed isoleren. Hierbij is er niet een direct voordeel voor houten of kunststof kozijnen. Hoewel hout traditioneel gezien wel het beste isoleerde, is dat niet meer zo. Inmiddels zijn er zelfs kunststofkozijnen met een betere isolatiewaarde dan de houten variant.

Wanneer isolatie van zowel warmte, maar ook geluid belangrijk zijn, dan is dit ook iets om mee te nemen bij de aanschaf van kozijnen. De kozijnen zelf kunnen uiteraard geluid buiten houden en warmte binnen, maar ook het glas of de deur die erin komen te hangen helpen daarbij. Het is dan echter wel van belang dat die isolerende materialen in het kozijn passen. Woon jij in een lawaaiige omgeving en wil je het geluid buiten houden, kijk dan niet alleen naar dubbel glas, maar ook naar de bijbehorende kozijnen.

Kozijnen onderhouden

Kunststof kozijnen hebben als voordeel dat er nagenoeg geen onderhoud nodig is. Het is hooguit wenselijk dat je zo nu en dan met een doek over de kozijnen gaat om vuil te verwijderen. Zo blijven ze langer mooi. Verder hoef je deze kozijnen nooit te schilderen en is reparatie zelden nodig. Is reparatie wel nodig, wanneer schade is ontstaan door bijvoorbeeld een inbraakpoging, dan kan dit niet zo simpel hersteld worden. In veel gevallen moet het kozijn dan vervangen worden.

Houten kozijnen vragen wel om meer onderhouden. Deze moeten periodiek geschilderd worden, om ze te beschermen tegen het weer en andere invloeden van buitenaf. Daarnaast kan er beschadiging ontstaan aan houten kozijnen door ongedierte, rot of andere oorzaken. Wanneer schade aan een houten kozijn ontstaat is dat wel makkelijker te herstellen. Dit kan door een expert worden uitgevoerd.

Zoals je kan lezen is het erg belangrijk dat je de juiste kozijnen koopt voor jouw woning, maar belangrijker nog is het, dat jij er gelukkig mee bent.