Een historische tocht door Amersfoort is zeker de moeite waard

0
1457

Nederland telt prachtige steden, zoals Utrecht en Eindhoven. En wat dacht je van Amersfoort? Deze stad staat bekend om zijn Middeleeuwse karakter en de prachtige grachten. Zo heeft het een opvallend mooie en hoge kerktoren. De Onze-Lieve-Vrouwetoren draagt ook wel de bijnaam ‘Lange Jan’ en is een echte bezienswaardigheid in Amersfoort. Het is een monument die je niet mag missen tijdens een historische tocht door de stad. Gelukkig kun je ook tijdens deze Corona crisis nog steeds door de binnenstad van Amersfoort wandelen. Hoog tijd voor een digitale tour langs de historische bezienswaardigheden van de stad!

De bijzondere geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwetoren

Wist je dat de Onze-Lieve Vrouwetoren de derde hoogste kerktoren is van Nederland? Het heeft een bijzondere geschiedenis. Geertje Arends reisde in 1444 van Nijkerk naar Amersfoort. Haar doel was een leven in het klooster. Haar ouders gaven een Mariabeeld cadeau. Ze vond het beeldje echter foeilelijk en gooide het op weg naar het klooster in de gracht. Toen gebeurde er iets opvallends. Huishoudster Margriet Albert Gijsen kreeg namelijk drie keer achter elkaar een visioen waarin haar werd verteld dat ze naar die plek moest gaan omdat er iet bijzonders lag. Een paar dagen later hakte Margriet het Mariabeeld uit de bevroren gracht en gaf het een mooi plekje in huis.

Belangrijk bedevaartsoord

Margriet Albert Gijsen brandde regelmatig een kaars bij het beeld. Die brandde zo opvallend lang dat het als een wonder werd gezien. Het beeld werd naar de Onze Lieve Vrouwekapel gebracht en Amersfoort werd het belangrijkste Nederlandse bedevaartsoord boven de rivieren. Met het geld dat de pelgrims meebrachten werd vervolgens de Onze Lieve Vrouwetoren gebouwd. De toren werd apart van de kerk gebouwd. Daarnaast werd de kerk gebruikt als opslagplaats voor munitie. Dit bleek een minder goed idee, want in 1878 stortte het in na een explosie.

Oude stadsmuren

Amersfoort is een zeer oude stad. Het kreeg op 12 juni 1259 stadsrechten. Desondanks werd pas in 1300 de eerste stenen muur gebouwd om de stad te beschermen tegen vijanden. Het aantal inwoners van Amersfoort groeide echter zo hard dat er al snel een tweede muur moest worden gebouwd. De eerste stadsmuur werd gesloopt en de stenen en de fundering van de muur werden gebruikt voor de bouw van huizen. Deze huizen staan bijzonder genoeg nog steeds in het centrum van de stad. Een van die muurhuizen is het Tinnenburgse huis. Wie goed kijkt ziet nog steeds de waterpoort naar de zijmuur.

Bewonder de Koppelpoort

Tijdens een historische wandeling door Amersfoort loop je ongetwijfeld langs mooie winkeltjes. Helaas zijn ze vanwege de Coronacrisis niet geopend. Wees dus niet getreurd en loop gauw (digitaal) verder richting de Koppelpoort. Ook dit stukje Amersfoort heeft een bijzondere geschiedenis. Tijdens de bouw van de tweede stadsmuur werden zeven toegangspoorten gebouwd. Eén van deze poorten bestaat nog steeds en is te vinden aan de noordwestelijke kant van de stad. Dat is, zoals je waarschijnlijk al kunt raden, de Koppelpoort. In het verleden moest de stadspoort dagelijks worden geopend en gesloten om de stad te beschermen. De poort werd door middel van een loopband in beweging gebracht. Deze bijzondere taak werd uitgevoerd door twaalf gevangenen, die de ‘radkeerders’ werden genoemd. De mannen moesten in hetzelfde tempo in een groot houten wiel lopen om de poort in beweging te krijgen. De Rechtbank

Het bruisende plein de Hof

De historische tocht door Amersfoort eindigt op het levendige plein de Hof. Dit mooie plein heeft de stad te danken aan de Utrechtse bisschop Henrik van Vianden, die Amersfoort in 1259 stadsrechten gaf. Hierdoor werd het plein het bruisende centrum van de stad Amersfoort. Op zaterdag is de wekelijkse markt van Amersfoort te vinden op het Hof. Ok vinden er op het plein regelmatig festivals plaats, zoals ‘Proef Amersfoort’.

Amersfoort: de stad van Piet Mondriaan

Heb je na deze tour honger of dorst? Dan hoef je gelukkig niet ver te lopen. Op Het Hof vind je een aantal fantastische restaurants en café’s. Of misschien ben je nog helemaal niet uitgekeken op Amersfoort. In dat geval raden we aan om naar het Mondriaanhuis te gaan. Dit museum staat op de plek waar ooit Piet Mondriaan zijn jeugd doorbracht. Mondriaan leeft allang niet meer, maar zijn werk kun je gelukkig nog steeds in Amersfoort bewonderen. Aan het einde van een tour door het Mondriaanhuis mag je bovendien zelf creatief aan de slag. Hoe leuk is dat!

Vorig artikelWaarom verlichting in een galerij zo belangrijk is
Volgend artikelZo creëer je jouw droominterieur