De Avenue des Champs-Èlysèes

0
2393
Champs-Èlysèes

De Avenue des Champs-Èlysèes, of in het kort Champs-Èlysèes, is de breedste (zeventig meter) en één van de bekendste straten van Parijs en de rest van de wereld. Het heeft de bijnaam: ‘La plus belle avenue de monde’ (de mooiste laan ter wereld) Er zijn veel luxueuze winkels, cafés en bioscopen te vinden en er hangt een flink prijskaartje aan de huur van deze ruimtes: gemiddeld betaal je hier meer dan €900.000,- per honderd vierkante meter in het jaar. Hiermee hoeft de Champs-Èlysèes alleen Fifth Avenue in New York boven zich te dulden qua huurprijs.

Bezienswaardigheden

De laan is 1910 meter lang en loopt vanaf de Place de la Concorde in het oosten tot aan de Place Charles de Gaulle in het westen. Aan de Place de la Concorde vind je de bekende obelisk en aan de Place Charles de Gaulle de Arc de Triomp. De oostzijde van de Champs-Èlysèes staat vol met groene bomen en vind je het Théâtre Marigny en het Grand Palais. Als je meer naar het westen loopt kom je meer restaurants, theaters en cafés tegen. Kortom er is voldoende te zien en beleven aan de Champs-Èlysèes.

Winkels en kantoren aan de Champs-Èlysèes

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de huurprijs van de gebouwen aan de Champs-Èlysèes erg hoog. Hierdoor is het enkel voor de grote bedrijven te betalen om een pand te huren. Enkele bekende zaken die je aan de Champs-Èlysèes zult vinden zijn: Disney, Nike, Zara, Adidas, Benetton, Starbucks en McDonalds. Daarnaast heeft de voetbalclub Paris-Saint-Germain hier ook een fanshop geopend. Toch merkten ze dat de Champs-Èlysèes teveel veranderde door de komst van internationale bedrijven en hierdoor hebben ze in 2007 het voor H&M verboden een winkel te openen.

Een opvallend feitje is toch wel dat het bestuur van Parijs besloten heeft om alleen reclame-uitingen in het wit toe te laten. Alle verlichting en logo’s moeten in de Champs-Èlysèes dus wit zijn. Hierdoor vind je hier de enige McDonalds waar het logo in het wit staat in plaats van het welbekende geel met rood.

Sport op de Champs-Èlysèes

Sinds 1975 is de Champs-Èlysèes traditiegewijs het eindpunt in de Tour de France. De strijd is vaak al beslist op het moment dat hier de laatste ronden gereden werden en de champagne open kan voor de winnaar. Daarnaast is hier ook de start van de Marathon van Parijs.