Zo leer je gitaar spelen

0
1175

Het begrijpen van gitaar akkoorden is de sleutel tot het begrijpen van de gitaar. Laat je niet ontmoedigen als je probeert gitaar te leren spelen. Volg de onderstaande stappen en al snel zul je je favoriete nummers spelen door de basisakkoorden van de gitaar te leren kennen. Zodra je een gevoel voor de fundamentele akkoorden te krijgen, kun je dieper gaan en precies ontdekken hoe akkoorden werken voor zowel grote als kleine gitaren.

Liedjes opgebouwd uit 3 akkoorden

Populaire liedjes hebben in sommige gevallen maar 3 akkoorden
Heb je ooit eerder “Wild Thing” of “Louie Louie” gehoord en je afgevraagd uit welke akkoorden deze liedjes bestaan? Misschien niet, maar het is interessant om te weten dat deze liedjes, samen met “Spin as Yell” en “Hang on Snoopy”, allemaal opgebouwd zijn uit drie belangrijke akkoorden. Dat zijn de A, D, en E akkoorden.

Wat is een akkoord?

Een akkoord zijn twee of meer noten die samen worden gespeeld. Een standaard akkoord wordt een set van drie genoemd, dat zijn drie noten die in precies dezelfde tijd worden gedipt. Met de gitaar kun je akkoorden maken door op minimaal 3 snaren tegelijk te tokkelen om drie noten of zelfs meer uit te zenden. Het spreekt voor zich dat met een gitaar met slechts zes snaren, het aantal noten in een gitaarakkoord waarschijnlijk beperkt is tot zes.

Fundamentele akkoordtypen

Het is heel belangrijk om te erkennen dat er verschillende varianten van akkoorden zijn. Drie van de meest voorkomende akkoordtypes zijn significant, small, en sevenths. De methode waarmee je deze akkoorden gebruik zal het soort muziek bepalen die je zult maken. Als je bijvoorbeeld plechtige en reflectieve akkoorden nodig hebt, gebruik dan kleine akkoorden. Wanneer je een echt solide geluid wil moet je gebruik maken van aanzienlijke akkoorden. Als je een jazzier maar nogal onvolledig lijkend akkoord wenst, kies dan voor 7e akkoorden

Wat zijn de meest gebruikte akkoorden?

Net zoals je een aantal basisuitdrukkingen moet begrijpen als het gaat om het leren van een andere taal, zo zul je zeker ongeveer 6-16 akkoorden vloeiend moeten leren om daadwerkelijk greep te krijgen op het gitaarspelen. Enkele van de meest voorkomende akkoorden zijn: A, G, C, D, E, F, Am, Em, en Dm akkoorden (let op: de kleine letter “m” naast de letter geeft aan dat het om een klein akkoord gaat).

Hoe leer je gitaar spelen?

Nu we begrijpen hoe akkoorden werken, is het tijd om te kijken naar de stappen er zijn om je te helpen akkoorden te leren.

1. Pak een overzicht van gitaarakkoorden en bedenk waar het gevoel zit voor elk akkoord.
2. Begin met minstens 2 van de standaard akkoorden te kiezen en werk ook aan de verschuiving tussen die twee.
3. Zorg ervoor dat het goed klinkt. Als het goed klinkt, je het waarschijnlijk goed doet. Vind je het niet mooi klinken? Druk dan met je vingers steviger op de snaren.
4. Leer genieten van het spelen van gitaarakkoorden door een paar van je favoriete liedjes uit te kiezen die deze standaard gitaarakkoorden hebben en speel ze tot je kunt meezingen. De Beatles hebben bijvoorbeeld een prachtige selectie van populaire deuntjes die basis gitaarakkoorden gebruiken als structuur.
5. Speel dagelijks! Je moet in gedachten houden dat, hoewel het moeilijk is in het begin, je uiteindelijk vooruitgang gaat boeken en het gemakkelijker zal worden om gitaar te spelen door consequent te spelen.
6. Oefenen, oefenen, oefenen! Onthoud dat gitaar oefenen perfecte gitaarmuziek maakt!

Probeer het uit

De enige manier om te weten of de gitaar iets voor jou eis, is om het eens te proberen. Veel succes. Misschien is dit wel een van die dingen waarop je kunt terugkijken en zeggen: “Ik ben zeker blij dat ik gitaar heb leren spelen”. Er zijn trouwens nog veel meer mooie muziekinstrumenten, zoals de piano.