Een piano verhuizen? Lees dan eerst deze tips

0
1567

Ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Dan is het belangrijk om belangrijke spullen veilig te vervoeren. Een piano laten verhuizen is een taak die je beter over kunt laten aan professionals. Op die manier voorkom je beschadigingen en heb je straks weer een mooi muziekinstrument in je woning staan. Bij deze een aantal tips om een piano veilig te laten verhuizen. Waarom is het inschakelen van professionele hulp een goed idee?

Schakel een lokaal verhuisbedrijf in

Tegenwoordig kun je vrijwel overal een lokaal verhuisbedrijf laten komen, of je nu in Rotterdam woont of op een hele andere plek in Nederland. Een van de redenen om professionele hulp in te schakelen tijdens een verhuizing is het gewicht van de piano. Wist je dat een gemiddelde piano soms wel 300 kilo weegt? Een vleugelpiano is vanwege het gewicht tussen de 350 en 550 kilo al helemaal niet te tillen. Zodoende zijn er meerdere mensen nodig om je een handje te helpen. Samen tillen ze de piano de verhuiswagen in. Gemiddeld is er één persoon per 45 kilo nodig om de piano te tillen en te vervoeren.

Bereid een piano voor op een verhuizing

Je wilt natuurlijk niet dat er beschadigingen ontstaan aan je piano. Maar hoe pak je het muziekinstrument goed in en welke vervoerwijze is het meest geschikt? Het zijn slechts enkele vragen waar je tijdens een verhuizing mee te maken krijgt. Bereid een piano goed voor op een verhuizing. Het is zonde wanneer het muziekinstrument beschadigd raakt door een verkeerde beweging of botsing.

Bescherm je vloer tegen scherpe wieltjes

Het veilig vervoeren van een piano begint al thuis. Veel piano’s staan op scherpe wieltjes. Gelukkig maar, want een piano is zwaar. Helaas kunnen deze onderdelen wel je vloer beschadigen. Dat is zonde en hoeft echt niet. Wees altijd voorzichtig wanneer je een piano door een kamer verplaatst. Bescherm je vloer tijdens het rijden met een aantal dekens of oude handdoeken. Rijd er daarna met de piano overheen.

Gebruik een kleine verhoging met wieltjes

Je kunt een vloer ook beschermen door een kleine verhoging met wieltjes te gebruiken. Vervolgens plaats je de piano daar bovenop. Dit handige hulpmiddel wordt ook wel een meubelroller genoemd. Voortaan is het verplaatsen van een piano over de vloer simpel en veilig. Wel zo handig als er straks een paar verhuizers over de vloer komen die je piano meenemen. Binnen mum van tijd hebben ze het muziekinstrument veilig uit je huis en in de verhuisbus gezet.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Onthoud dat een goede voorbereiding het halve werk is. Zo is het een goed idee om voordat je begint met verhuizen alvast de verhuisroute te plannen. Geef dit door aan de professionals die je piano verhuizen. ‘Meten is weten’ is niet voor niets een bekende uitdrukking. Pak voor de verhuizing alvast je meetlint en meet alvast de deuren en openingen waar de piano straks doorheen moet. Daarom voorkom je dat de piano straks te groot is. Dat wil natuurlijk niemand, want het kan je hele verhuizing in de war schoppen.

Sluit de piano altijd goed af

Je kunt verhuizers alvast een handje helpen door de piano goed af te sluiten. Sluit en vergrendel het klavierdeksel om te voorkomen dat het tijdens het rijden opengaat. De toetsen zijn namelijk erg fragiel en dienen goed te worden beschermd. Gebruik overigens nooit tape om het deksel gesloten te houden. Dit kan namelijk het houtoppervlak beschadigen.

Bescherm je piano met dekens

Wikkel jouw piano goed in met vulling of dekens. Zorg ervoor dat de hoeken beschermd zijn en doe wat verpakkingstape om de deken heen. Zorg er trouwens dat de tape niet in contact komt met het oppervlakte van de piano, want dit kan voor beschadigingen zorgen. Een piano laten verhuizen is met deze tips succesvol:
Pak de piano goed in met dekens of folie. Daarmee creëer je een extra beschermingslaag.
Laat de piano in de verhuisbus vastzetten met spanbanden, zodat het niet gaat verschuiven.

Hoe til je een piano naar een hogere verdieping?

Misschien wil je een piano verhuizen naar een hogere verdieping, zoals een flat. Het goede nieuws is dat dit echt niet veel werk is. Verhuizers hoeven de piano echt niet te tillen, want daarmee riskeren ze een rugblessure. In plaats daarvan gebruiken ze een verhuislift. Dit hulpmiddel wordt meestal aan de buitenkant van een gebouw geplaatst. Vervolgens plaatst men de piano op de lift en brengt het naar de hogere verdieping. Daarna kan het muziekinstrument via het balkon of een raam naar binnen worden getild. Een piano laten verhuizen een zware klus? Niet als je de juiste voorbereiding treft!