Waarom zijn Ierland en Schotland zulke bijzondere bestemmingen?

0
899

Ierland is een prachtig eiland in West-Europa dat de vakantieganger veel te bieden heeft. Het is een absolute droombestemming wanneer je houdt van wandelen en fietsen in de natuur. Een busreis naar Ierland is dan ook een goed idee wanneer je houdt van natuurschoon. Het landschap bestaat uit glooiende heuvels, enorme meren en indrukwekkende kliffen. Ook Schotland is een geweldige bestemming. Wat maakt Ierland en Schotland zo bijzonder? Je leest het in dit artikel!

Busreis naar Ierland

Met een busreis naar Ierland begint je vakantie zorgeloos. Zowel de busreis als de oversteek met de ferry vanuit Engeland is namelijk al geregeld. Je hoeft alleen nog maar te gaan zitten, en te genieten. Eventueel is het ook mogelijk om deel te nemen aan een georganiseerde busreis. Deze kun je boeken in verschillende Ierse regio’s. Vervolgens ontdek je binnen een kort tijdsbestek alle hoogtepunten van Ierland.

Eten en drinken in Ierland

Naast de prachtige natuur staat Ierland ook bekend om de vele pubs. Met een traditioneel Iers biertje kun je dan ook prima proosten op een geslaagde vakantie. Bestel bijvoorbeeld de populaire Guiness-bier, of misschien Murphy’s of Beamish. De biertjes smaken bovendien heerlijk bij een traditionele Ierse maaltijd zoals ‘Irish stew’. Dit is een stofpoot gemaakt van rund- of schapenvlees, met ingrediënten als peen en peterselie en een scheutje Guiness. Of zet je tanden in aardappelpannenkoekjes (boxty) of een stamppot die ‘colcannon’ wordt genoemd.

Cultuur in Ierland

De Ierse bevolking stamt af van de Kelten. Deze oude stam heeft de Ierse cultuur sterk beïnvloed. Een populaire Keltische traditie is bijvoorbeeld St. Patrick’s Day. Elk jaar in maart eert de bevolking de heilige St. Patrick door zich in het groen te verkleden. Onder het genot van een biertje zingen en dansen de Ieren volop. Ook het bekende Halloweenfeest is uit Ierland afkomstig. Oorspronkelijk ontstond deze Keltische traditie om ‘boze geesten’ weg te jagen. Inmiddels is het verkleedfeest overgewaaid over de hele wereld.

Schotland

Voor natuur- en wandelliefhebbers is een reis naar Schotland een droom die uitkomt. Dit noordelijke deel van het Verenigd Koninkrijk heeft een prachtig landschap bestaande uit hoge valleien, enorme meren en indrukwekkende bergen. Door het zeeklimaat valt er in Schotland regelmatig een regenbui. Maar door het natuurschoon maakt natregenen helemaal niet meer uit. Neem tijdens de busreis naar Schotland alleen een goede regenjas mee. Vanuit Amsterdam is het ongeveer 14 uur rijden naar Schotland. Een busreis is een goedkoop alternatief voor vliegen. Ook in het land zelf is het reizen per bus een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de trein. Eenmaal aangekomen op de bestemming zou je deel kunnen nemen aan een excursie. Daarmee ontdek je de pure schoonheid van Schotland.

Eten en drinken in Schotland

Schotland ligt aan de Atlantische Oceaan. Het is dan ook niet verrassend dat je er kunt genieten van heerlijke visgerechten. Denk aan zalm en schaaldieren van hoge kwaliteit. Het beroemdste gerecht uit Schotland bestaat echter uit vlees. ‘Haggis’ is een traditioneel Schots gerecht die je eigenlijk niet mag missen. Het bestaat uit vlees, havermout, specerijen. Vaak serveert men er koolraap en aardappelen bij. Smul van dit bijzondere gerecht onder het genot van een whisky. De Schotten zelf zijn dol op dit drankje.

Cultuur van Schotland

Schotland is een land van tradities en verhalen. Alleen al het magnifieke landschap doet mysterieus aan. Zo is het verhaal van een monster in het meer van Loch Ness legendarisch. De Schotten zelf staan bekend als zeer gastvrij en vriendelijk. Ze voelen zich ontzettend verbonden met hun familie en land. Zodoende hecten de Schotten veel waarde aan hun tradities, zoals het spelen van de doedelzak. Vaak dragen ze er een zogeheten ‘tartan’ bij, een kilt gemaakt van geruite Schotse stof.