Hoe kies je de juiste energie-aanbieding?

0
2313
groene stroom

Energieaanbieders proberen dag in dag uit nieuwe klanten te werven. Hiervoor zetten zij diverse kanalen in.  Zo adverteren zijn online en in geprinte media, maar ook verschijnen er reclamespotjes op televisie en radio. Vaak worden deze reclames gebruikt om klanten te lokken middels aantrekkelijke aanbiedingen. Zo krijgen mensen bijvoorbeeld vaak een leuk welkomstcadeau of een aanzienlijke korting wanneer zij overstappen. Wil jij binnenkort ook switchen van energieaanbieder? Of ben je net verhuisd en moet je nog een energieaanbieder kiezen? Dan ben je natuurlijk op zoek naar de aanbieding die voor jou het meest gunstig is. Maar hoe kies je nu eigenlijk de beste energie-aanbieding?

Blijf niet plakken

Er zijn heel veel mensen die al sinds jaar en dag bij dezelfde energieleverancier zitten. Het bevalt hen goed, dus waarom zouden ze overstappen? Deze mensen kijken hierdoor vaak ook niet naar de maandelijkse kosten die hun leverancier in rekening brengt. De ervaring leert dat er vaak behoorlijk wat bespaard kan worden op energiekosten. Wij raden jou daarom dan ook niet aan te lang te blijven plakken bij dezelfde energieleverancier. Je betaalt hierdoor namelijk onnodig veel geld voor jouw energie. Bovendien heb je alleen bij het afsluiten van het contract een energie-aanbieding gekregen en verder niet meer. Indien jij vaker overstapt, krijg je ook vaker een aanbieding. En dit voel je natuurlijk weer in jouw portemonnee.

Wie biedt de beste welkomstpremie?

Vrijwel alle energieleveranciers lokken klanten tegenwoordig middels een welkomstpremie. Deze premie bestaat vaak uit een bedrag van boven de honderd euro. Sommige leveranciers bieden zelfs een welkomstbonus van 200 euro aan. Uiteraard wil jij zoveel mogelijk besparen, waardoor je mogelijk geneigd bent om voor de aanbieder met de hoogste bonus te kiezen. Maar is dit wel zo verstandig? Soms wel, maar lang niet altijd. Vaak zijn het de minder bekende energieaanbieders die hoge welkomstbonussen hanteren. Zij zijn immers minder bekend bij het grote publiek en proberen zo meer klanten aan zich te binden. Wil jij sowieso geen contract afsluiten bij een onbekende aanbieder? Dan is deze Eneco aanbieding mogelijk wel wat voor jou. Het betreft hier een bekende energieleverancier en bovendien is deze aanbieding zeer aantrekkelijk.

Groene of grijze stroom?

Het milieu wordt steeds belangrijker. Meer en meer Nederlanders proberen hier hun steentje aan bij te dragen. Wil jij dit ook? Laat je dan niet alleen maar leiden door de hoogte van de welkomstbonus. Heb jij een leverancier gevonden met een ontzettend hoge welkomstbonus? Kijk dan altijd eerst even of jij groene of grijze stroom geleverd krijgt. Groene stroom wordt opgewekt met behulp van natuurlijke energie, zoals zon-, wind- en waterkracht. Grijze stroom ontstaat door verbranding in kolencentrales. Wil jij een contract afsluiten bij een leverancier van groene stroom? Richt je dan niet volledig tot de welkomstbonus, maar kijk vooral ook verder dan dat.

Eenjarig of meerjarig contract?

Bij de meeste energieleveranciers kun jij kiezen uit een contract voor één, drie of vijf jaar. De meest mensen gaan er klakkeloos vanuit dat het voordeliger is om een meerjarig contract af te sluiten. Denk jij dit ook? Dan sla je de plank mooi mis. Het blijkt zelfs dat de welkomstbonus bij een eenjarig contract soms zelfs bijna gelijk is aan of zelfs hoger is dan de bonus bij een vijfjarig contract. Daarbij komt dat je in verhouding veel meer kwijt bent op jaarbasis bij een meerjarig contract. Wanneer jij altijd een goede energie-aanbieding wilt hebben, kun je beter een jaarcontract afsluiten. Je kunt hierdoor ieder jaar op zoek naar de beste aanbieding en dat bespaart jou behoorlijk wat geld. Denk overigens ook niet dat het voordelig is om de energieprijs voor bijvoorbeeld vijf jaar vast te hebben staan. De prijzen kunnen inderdaad veranderen, maar dit gaat nooit met enorme stappen. Het is dus gewoon voordeliger om een kortlopend contract af te sluiten.

Maak altijd een vergelijking

Er zijn vandaag de dag ontzettend veel energieleveranciers. Het is dan ook geen doen om alle energie aanbiedingen afzonderlijk van elkaar te vergelijken. Veel mensen denken namelijk dat zij dan de sites van verschillende aanbieders af moeten struinen om de beste aanbieding te vinden. Dat was vroeger inderdaad het geval, maar gelukkig hoeft dat inmiddels al niet meer. Er zijn tegenwoordig namelijk een aantal handige sites die jij kunt gebruiken voor het vinden van de beste energie aanbiedingen. Hier zie jij in een oogopslag wat de verschillende energieaanbieders jou te bieden hebben. Wil jij uitsluitend weten wat de aanbiedingen voor een jaarcontract zijn? Dan kun je hier eenvoudig op filteren. Binnen een paar tellen zie je wat in jouw situatie de beste aanbieder is. Jij betaalt hierdoor niet langer te veel voor jouw energiecontract!