Het belang van een goede uitrusting bij mountainbiken

0
2043
mountainbike

Nederland wordt geregeld bestempeld als fietsland. Niet gek ook, want nagenoeg iedere Nederlander beschikt wel over een fiets. Sommige mensen hebben zelfs meer dan één fiets. Vaak gaat het dan om gewone fiets en een sportfiets, zoals een mountainbike. Mountainbiken heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Op zich logisch, want je kunt het doen wanneer het jou uitkomt. Lijkt het jou ook wel wat om te gaan mountainbiken? Dan moet je natuurlijk wel over de juiste spullen beschikken. En dit moeten natuurlijk niet de eerste de beste spullen zijn. Een goede uitrusting is namelijk ontzettend belangrijk in het mountainbiken. Wij vertellen je hier waarom.

Comfortabel fietsen

Wanneer jij wilt beginnen met mountainbiken, moet je alle benodigdheden eerst aanschaffen. Dit is een behoorlijke investering. Zo moet er in eerste instantie een fiets komen. Jij kunt natuurlijk over onverharde wegen en door de bossen gaan rijden op jouw gewone fiets, maar dat is geen aanrader. Ten eerste is dit niet goed voor jouw fiets en ten tweede fietst dit gewoon niet prettig. Een speciale mountainbike is daarom zeker een aanrader. Veel beginners gaan op zoek naar een goedkoop exemplaar. Een goedkope mountainbike is echter niet altijd even comfortabel. Zo is de fiets vaak niet goed afgesteld wanneer jij hem bijvoorbeeld tweedehands koopt. Hierdoor zit jij niet in de juiste houding op de fiets. Dit kan onder meer rugklachten veroorzaken. Als beginnende mountainbiker is het dan ook zeker verstandig om direct een goede mountainbike aan te schaffen.

Veiligheid doorslaggevend

Comfortabel fietsen is één, maar veiligheid speelt ook een belangrijke rol. Zo loop jij bij mountainbiken altijd het risico om te vallen. Dit is op de weg het geval, maar zeker ook in het bos. Ondanks dat de ondergrond in het bos vaak zachter is, kan een valpartij alsnog veel schade aanrichten. Zo kun jij bijvoorbeeld een boom raken. Zorg er daarom altijd voor dat jij een goede helm draagt tijdens het mountainbiken. Met behulp van een helm wordt jouw hoofd namelijk beschermd bij een valpartij. Daarnaast is een goed afgestelde fiets van belang. Indien jouw fiets niet goed is afgesteld, is het niet veilig om hiermee op pad te gaan. Tot slot is het ook belangrijk om te zorgen voor de juiste schoenen. Heb jij klikpedalen? Dan is het een must om bijbehorende schoenen te hebben. Jij klikt je schoenen immers in de pedalen, waardoor je er niet af kunt schieten. Ga nooit, maar dan ook nooit met gewone schoenen fietsen op een mountainbike met klikpedalen. Dit is namelijk vragen om problemen.

Tweedehands of nieuw?

Zoals gezegd moet jij heel wat in huis halen om te beginnen met mountainbiken. Om geld te besparen, kiezen sommige mensen ervoor spullen tweedehands aan te schaffen. Dit is een optie, maar verstandig is het lang niet altijd. Kleding kun jij natuurlijk prima tweedehands kopen. Je kunt er zelfs voor kiezen om in het begin in een trainingspak te gaan mountainbiken. Ook schoenen kun jij prima tweedehands aanschaffen. Kijk wel altijd even of de schoenen ook op de pedalen van jouw mountainbike passen. Wij raden je niet aan een fiets en helm tweedehands te kopen. Dit zijn namelijk twee essentiële benodigdheden om veilig te kunnen mountainbiken. Laat in dit geval dus jouw eigen veiligheid de doorslag geven en niet de financiën.