4 tips om veilig te rijden nu het vroeger donker wordt

0
2527
auto in de sneeuw

Het is nog even wachten, maar binnenkort zullen ijsplekken en sneeuw opnieuw het straatbeeld sieren. En intussen worden de dagen korter en korter, waardoor het risico op een verkeersproblemen toeneemt. Niet alleen omdat de zichtbaarheid afneemt, maar ook omdat de koude temperaturen gewoon niet zo gezond zijn voor onze auto’s. Daarom is het een ideaal moment om jouw auto aan een grondige inspectie te onderwerpen. En om deze tips goed door te nemen.

1. Houd je auto goed schoon

Tijdens de koude wintermaanden liggen de wegen er vaak veel viezer bij. Ophopend sneeuw spettert alle richtingen uit, waardoor je wagen al snel een modderbad ondergaat. En eenmaal je ruiten vuil zijn, wordt het al snel gevaarlijk. Zeker wanneer het donker is, want vuile ruiten beperken het zicht terwijl licht eenvoudiger reflecteert. Hierdoor lijken andere auto’s soms verder te zijn dan ze effectief zijn, wat tot gevaarlijke situaties leidt. Maak daarom tijdig de ruiten langs de binnenkant schoon of zet je auto in het sop. Dat helpt ook meteen om jouw auto te beschermen tegen de nadelige gevolgen van strooizout.

2. Geef je auto een onderhoudsbeurt

Dit is het ideale moment om je auto aan een inspectie te onderwerpen, zodat je helemaal klaar bent voor de koude wintermaanden. Een nieuwe accu helpt bijvoorbeeld je accu gevuld houden, maar soms is dat ook gewoon veiliger. Bij het koude weer krijgt een accu het zwaar te voorduren, een lege accu wil je in deze koude wintermaanden dus graag voorkomen. Ook een stel winterbanden en eventueel het opnieuw afstemmen van je autolichten zorgt ervoor dat je veilig rijdt wanneer het vroeger donker wordt. En zorg er uiteraard voor dat je voldoende koelvloeistof hebt, want dat helpt je motor te beschermen tegen de vrieskou.

3. Wees voorbereid

Dat er tijdens de wintermaanden problemen kunnen optreden, staat buiten kijf. Gelukkig kan je vooraf het een en ander ondernemen om je te beschermen tegen de ongure en donkere wintermaanden. Neem bijvoorbeeld shampoo mee om de binnenkant van de aangedampte ruiten schoon te maken. Voorzie daarnaast ruitenwisservloeistof met antivries. Zorg ook voor een krabber en een droge doek in de auto. Beslis je om tijdens de kerstperiode de Eiffeltoren te bezoeken? Neem dan een extra flesje antivries mee. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Controleer vooraf ook goed of je verzekeraar al dan niet pechhulp en rechtsbijstand in het buitenland verleent. Bij de autoverzekering van de FBTO is dat bijvoorbeeld het geval indien je de verzekering met extra modules hebt aangevuld. Controleer dus ook de autoverzekering goed.

4. De auto correct klaarmaken voor vertrek

Ben je klaar om in de auto te stappen? Neem dan voldoende tijd voor het startproces. Zo wennen je ogen aan de donkere verkeersituatie, maar zo voorkom je ook problemen aan je auto. Zorg ervoor dat de belasting van de accu niet te hoog oploopt door vooraf de stoelverwarming, de radio en de ventilatie uit te schakelen. Zet je verwarming vervolgens niet te hoog en richt je airco op je voorruit, om het beslaan ervan te voorkomen. Gebruik vooral geen warm water voor het ontdooien van de ruit! En, eenmaal je vertrekt, vergeet je natuurlijk niet je lichten in te schakelen.