Daarom is een reis naar Iran de moeite waard

0
1604

Waarschijnlijk denk je bij het kiezen van een reis met het gezin niet meteen aan Iran. Het land heeft dankzij haar roerige geschiedenis en politieke conflicten geen geweldig imago. Ook worden de mensenrechten er regelmatig geschonden. Desondanks heeft deze Islamitische Republiek ook een hele andere kant. Zo heeft het een zeer gastvrije bevolking, die je graag laat kennis maken met de Iraanse cultuur en geschiedenis. Het is dan ook een unieke bestemming met ontzettend veel geschiedenis.

Het machtige Perzische Rijk

Al ver voor het begin van onze jaartelling ontstonden er beschavingen in het Midden-Oosten. Een van de machtigste rijken was Perzië. Maar liefst 3000 jaar lang regeerden er dynastieën over het land, dat pas in 1935 de naam Iran kreeg. Het Perzische Rijk kende in de 6e eeuw v. Chr. een bloeiperiode. Onder leiding van Cyrus de Grote breidde het land zich onder andere uit tot Turkije en Afghanistan. In die tijd stond Iran bekend als zeer tolerant tegenover andere volkeren en godsdiensten. Het eens zo machtige Perzische Rijk heeft haar sporen nagelaten in de straten van Iran. In grote steden als Teheran, Isfahan en Mashhdad kun je prachtig cultureel erfgoed bewonderen.

Reis terug naar het verleden

De vele cultuurschatten laten zien dat het Midden-Oosten de bakermat van onze beschaving is. Dit maakt Iran tot een zeer bijzondere bestemming om te backpacken. Zo zijn de ruïnes van Persepolis in de Zuid-Iraanse stad Sheraz een antieke bezienswaardigheid die je niet snel meer zult vergeten. Dit enorme complex herbergt tweeduizend jaar oude archeologische resten van paleizen en tombes. Ooit stichtte de machtige leider Darius I Persepolis als een nederzetting. Deze werd echter grotendeels verwoest door de Macedonische vorst Alexander de Grote. Gelukkig zijn gedeeltes van de architectuur en beeldhouwwerken nog bewaard gebleven.

Islamitische cultuur

De vele historische bezienswaardigheden nemen je mee op een reis naar het verleden. Maar uiteraard is het ook geweldig om je onder te dompelen in het huidige Iran. Het is daarbij handig om je vantevoren te verdiepen in bepaalde gewoontes en gebruiken. Zo speelt de Islam een belangrijke rol in het leven van Iraniërs. Zo zijn ze regelmatig in de moskee te vinden. De deuren van het godshuis staan altijd open voor toeristen. Wel dien je voor het betreden van de moskee je schoenen uit te doen. Ook getuigt het van respect om je hoofd te bedekken met bijvoorbeeld een hoofddoekje.  Een andere belangrijke regel in Iran is dat je niet voor biddende mensen op straat langs loopt.