Nieuwen lampen kopen? Zo ga je te werk!

0
2055
verlichting design

Zijn de lampen in jouw woonkamer betrekkelijk oud? Of ben je van mening dat ze niet passen bij de rest van jouw interieur? Dan is de kans groot dat je ervoor kiest om op zoek te gaan naar nieuwe lampen. Tegenwoordig is het aanbod voor wat betreft lampen voor in jouw woonkamer enorm. Het vinden van lampen op zich is dus geen probleem, maar het vinden van de mooiste lamp voor jouw woonkamer wel. Hierdoor weten veel mensen niet hoe zij de zoektocht naar een nieuwe lamp precies aan moeten pakken. Vaak wordt er een bezoek gebracht aan een woonwinkel en wordt er direct een mooie lamp gekocht. Hierdoor loop je het risico dat je enige tijd later een veel mooiere lamp ziet. Dat zou natuurlijk jammer zijn. Om dit te voorkomen vertellen wij jou hoe je te werk gaat bij het zoeken van een nieuwe lamp.

Wat voor een lamp wil je?

Omdat het aanbod lampen zo groot is, is het makkelijk wanneer je hierin kunt filteren. Hierdoor hoef je niet door het volledige aanbod heen en dat scheelt behoorlijk. Om te beginnen is het daarom belangrijk dat je weet wat voor een lamp je wilt. De makkelijkste manier om dit te bepalen is door naar de stijl te kijken die je momenteel gebruikt in jouw woning. Het is aannemelijk dat je een lamp in dezelfde stijl wilt. Is dit inderdaad het geval? Dan valt er al een groot deel van de lampen weg. Heb je meerdere stijlen in jouw woning? Probeer dan binnen één van deze stijlen te zoeken. Je zult zien dat het zo een stuk makkelijker is om een passende lamp te vinden. Heb je een moderne inrichting? Kijk dan ook eens naar design verlichting. Dergelijke lampen misstaan niet in een modern interieur. Sterker nog, ze voegen vaak zelfs wat toe!

Waar wordt de lamp voor gebruikt?

Weet je inmiddels wat voor een lamp je wilt? Dan raden wij je niet aan direct te beginnen met zoeken. Het is daarom ook handig om te weten waar je de lamp voor gebruikt. Uiteraard zorgt de lamp voor licht in jouw woonkamer. Veel mensen weten echter niet dat lampen verschillende functies hebben. Zoek je een lamp voor boven de eettafel in jouw woonkamer? Dan is het handig wanneer dit een redelijk grote lamp is. Op deze manier kun je alles namelijk goed zien wanneer je aan het eten bent. Je kunt uiteraard ook voor meerdere kleine lampen kiezen. Zoek je sfeerverlichting? Richt je dan niet tot plafondlampen. Laatstgenoemde lampen behoren tot de basisverlichting van een ruimte. Van dit soort lampen komt vaak veel licht af, wat natuurlijk niet echt sfeervol is. Voor wat meer sfeer kun je beter wat kleinere lampen kopen waar minder licht vanaf komt. Wanneer je ook weet waar de lamp voor gebruikt wordt, valt er alweer een groot deel van het aanbod weg.

Doe online research

Wanneer je de functie en het soort lamp dat je zoekt in kaart hebt gebracht, kun je beginnen met zoeken. Ga niet direct naar de eerste de beste woonwinkel toe. Het aanbod is hier aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld op het internet. Wij adviseren jou dan ook om eerst online research te doen. Zoek op de stijl van de lamp en de functie die de lamp straks krijgt. Je krijgt zo vast en zeker een groot aanbod aan lampen voorgeschoteld die voldoen aan jouw zoekopdracht. Neem bijvoorbeeld ook eens een kijkje bij Flos, want hier vind je ook een groot aanbod van diverse lampen. Ga niet overhaast te werk, maar neem de tijd voor het zoeken van een lamp. Hoe meer tijd je aan de zoektocht besteedt, des te groter is de kans dat je een mooie lamp vindt voor jouw woonkamer.

Ga de lamp in het echt bekijken

Heb je een mooie lamp gezien op het internet? Dan wil je deze mogelijk direct bestellen. Dit is echter niet altijd verstandig. Je weet immers niet hoe de lamp er in het echt uitziet. Wil je dit wel eerst weten? Kijk dan of er een woonwinkel bij jou in de buurt zit die dezelfde lamp verkoopt. Je kunt de lamp dan mooi in de betreffende winkel bekijken. Is dit niet het geval? Bestel de lamp dan gewoon op het internet. Bij de meeste webshops kun je de lamp gewoon weer terugsturen wanneer deze toch niet aan jouw verwachtingen voldoet. Kijk wel altijd eerst even goed naar de voorwaarden voordat je een lamp bestelt. Het zou immers zonde zijn wanneer blijkt dat je de lamp niet meer terug kunt sturen. Je krijgt je geld in dat geval niet terug en zit ook nog opgescheept met een lamp die je eigenlijk helemaal niet mooi vindt.

Lees ook eens: zo vind je geschikte stoelen voor jouw eettafel