Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /var/www/vhosts/bloggers.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6085
7 tips om thuis duurzamer en goedkoper te leven | Bloggers.nl
Home Geld 7 tips om thuis duurzamer en goedkoper te leven

7 tips om thuis duurzamer en goedkoper te leven

0
7 tips om thuis duurzamer en goedkoper te leven

Wil je graag duurzamer leven? Dat hoeft geen extra geld te kosten. Met een duurzame lifestyle kun je zelfs geld besparen. En dit zonder al te veel moeite. Door andere keuzes te maken in het dagelijks leven kan je al een steentje bijdragen. Zo belast je het milieu en de natuur zo min mogelijk. Ontdek wat je kunt doen in je eigen huis om kosten te besparen en bij te dragen aan een duurzame wereld.

  1. Isoleer je huis goed

Een goede isolatie van je huis zorgt voor een lage energierekening en is beter voor het milieu. Je huis houdt warmte beter vast, waardoor je minder energie hoeft te verbruiken om de temperatuur in je huis op peil te houden. Dit vermindert CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.

  1. Kies voor ledverlichting

Ledlampen gebruiken beduidend veel minder energie dan andere lampen, zoals gloei- en halogeenlampen. Een ledlamp is echter wel duurder in de aanschaf, maar gaat veel langer mee. Zo heeft een ledlamp 15.000 branduren en een gloeilamp 1.000 branduren. De duurdere aanschaf van de ledlamp verdien je uiteindelijk terug door lagere energiekosten.

  1. Bespaar water

Het reinigen van water kost veel energie. Dus minder water gebruiken betekent meer energie besparen. We gebruiken per persoon gemiddeld zo’n 120 liter (gereinigd) water per dag. Dat water gaat voornamelijk op aan douchen en het doortrekken van de toilet. Het meeste water kan je besparen door minder lang te douchen of door een waterbesparende douchekop te plaatsen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om minder vaak het toilet door te trekken of (in plaats van schoon drinkwater) regenwater te gebruiken om de toilet mee door te spoelen.

  1. Gebruik de waslijn in plaats van de droger

Een wasdroger is een van de grootste stroomvreters in het huishouden. Het vervangen van de droger voor de waslijn scheelt kosten in energieverbruik en is beter voor je kleding. Als je toch liever een wasdroger in huis hebt, kies dan voor een energiezuinig model.

  1. Koop minder spullen

De productie en transport van spullen hebben een negatieve klimaatimpact. Bij het produceren van spullen komt vaak CO2-uitstoot vrij, wordt er veel water en land gebruikt, treedt er vervuiling op, en vindt er ontbossing plaats. Om de impact op het milieu te verkleinen kun je twee dingen doen: minder spullen kopen en zuiniger met je spullen omgaan. Met beide oplossingen kun je flink wat geld besparen.

  1. Kies voor groene stroom

Stroom kan op verschillende manieren worden opgewekt. Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa. Duurzame energie is in Nederland net zo duur als niet-duurzame energie. Op dit moment wordt er in Nederland nog niet genoeg groene energie opgewekt. Om de vraag in Nederland te stimuleren kan je het beste kiezen voor een groene energieleverancier waarbij de groene stroom uit Nederland komt.

Daarnaast kan je ook zelf groene stroom aanleveren door zonnepanelen op het dak te plaatsen. De aanschaf van de zonnepanelen verdien je in de loop van de jaren terug door de lagere energiekosten.

  1. Kook op een inductieplaat

Een inductieplaat werkt op elektriciteit en verbruikt meer dan de helft minder energie vergeleken met een gasfornuis. Er gaat namelijk weinig energie verloren, omdat alle hitte naar de bodem van de pan gaat. Bovendien wordt elektrisch koken ook wel het koken van de toekomst genoemd, aangezien we in Nederland geleidelijk afstappen van het aardgas.

Op dit moment is er nog weinig verschil in CO2-uitstoot tussen een inductieplaat of gasfornuis, maar de inductieplaat wint op het moment dat de stroom duurzamer wordt.