Huidverzorging in de winter

0
2761
huidverzorging winter

In de winter heeft je huid wat extra verzorging nodig. De huid staat bloot aan de weersinvloeden, vorst is er één van en deze kan de huid beschadigingen. Ook bevriezing van delen van de huid kan voorkomen. Ook in Nederland kan dat gebeuren bij extreme kou en onvoldoende bescherming en tijdens de wintersport als jij niet de juiste kleding draagt. Te lang blootgesteld zijn aan vorst zonder bescherming is zelfs gevaarlijk en niet alleen voor je huid. Naast vorst buiten zijn er ook in huis niet de meest ideale condities voor je huid. Denk daarbij aan de droge lucht door de verwarming. Zet waterbakjes op de verwarming! Je huid goed insmeren met een vochtinbrengende crème kan een droge huid voorkomen. Deze crème mag best wat vetter zijn dan de crème die je in de zomer gebruikt. Vergeet je lippen niet! Probeer eens hoe het gebruik van kokosolie je bevalt. Ga niet met natte haren en/of natte handen naar buiten. Je huid extra goed schoonmaken is ook aan te raden. Door het dragen van mutsen, dassen en sjaals krijgt de huid minder buitenlucht. De mutsen, dassen en sjaals dien je ook regelmatig te wassen.

Lees ook: verzorg uiterlijk

Wintertenen

Degene die zelf ooit wintertenen heeft gehad, zal de jeuk en/of pijn ervan nooit vergeten. Wintertenen ontstaan door kou in combinatie met vochtigheid. Grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de doorstroming van je bloed niet goed is. Je tenen worden rood en soms zelfs paars, raken gezwollen en doen pijn of jeuken enorm. Deze jeuk en pijn verergeren als je van een koude naar een warmere omgeving gaat. Wintertenen zijn erg vervelend, lastig en zeer pijnlijk of ze jeuken enorm, maar ze zijn niet gevaarlijk. Probeer om niet te krabben, neem wisselbaden ter verlichting. Is het mogelijk kou te vermijden als je snel last hebt van wintertenen? Zo niet, kleed je warm aan, maar draag geen te strakke kleding en schoenen. Blijf in de kou in beweging, ook dat kan wat helpen. Wist je dat er ook winterhanden bestaan?

Kloofjes in de winter

De winter is voor je huid niet altijd het beste jaargetijde, hoewel ook de zomer je huid kan beschadigen. Wintertenen, winterhanden, couperose, kloofjes in je handen, gesprongen lippen enz. je hebt er in meer of mindere mate last van. Wintertenen en winterhanden doen pijn of ze jeuken. Bij couperose heb je rode vlekken in je gezicht, gesprongen bloedvaatjes, die zijn ontstaan door temperatuurwisselingen. Couperose is ongevaarlijk maar wel vervelend, de huid jeukt of prikkelt. Bescherm je gezichtshuid tegen de kou. Kloofjes in je handen zijn zeer pijnlijk en genezen in de winter erg slecht. Kloofjes krijg je bij een extreem droge huid. In de winter is de lucht zowel buiten als binnenshuis droog. Ook door handmatig de afwas te doen kun je kloofjes krijgen. Handzeep kan ook ertoe bijdragen, gebruik milde zeep en niet onnodig veel. Kloofjes geven pijn en jeuk.