Tips & inspiratie voor LED verlichting in jouw werkkamer

0
2386
werkkamer

De juiste LED verlichting kiezen voor je werkkamer wordt een stuk makkelijker met de tips in dit artikel. We vertellen je waar je op moet letten bij het opstellen van je lichtplan, en welke soorten lampen het beste bij de functies van je kamer passen.

De verschillende functies van je werkkamer

Vaak wordt er in een werkkamer niet alleen gewerkt. Je neemt er ook pauze, geniet van een kopje koffie of ontvangt klanten en collega’s. We geven je hier dus tips voor je bureau, zithoek en wat accentverlichting om de inrichting compleet te maken.

De juiste lampen zorgen niet alleen voor fijn licht, maar zijn ook een belangrijk onderdeel van je duurzame inrichting. Voor je begint met het kopen van LED lampen beslis je dus eerst welke stijl je wilt; modern, industrieel, kleurrijk, neutraal… Door overal dezelfde stijl te gebruiken creëer je een eenheid.

LED verlichting voor je bureau

Rondom je bureau kies je altijd voor indirecte verlichting die niet verblindt. Het rechtstreeks in het licht kijken zorgt namelijk al snel voor hoofdpijn of zelfs migraine.

Bureau met een computer

Ook al geeft je scherm licht, is het noodzakelijk om je werkkamer en vooral je bureau genoeg te verlichten. Doe je dit niet, dan is de kans op vermoeide ogen en hoofdpijn een stuk groter. Het licht om je heen moet iets feller zijn dan je scherm.

Kies voor een fijne LED bureaulamp of een wandlamp die het hele bureau verlicht. Let er wel op dat deze niet voor spiegeling op je scherm zorgt waardoor je ogen meer moeite moeten doen.

Bureau zonder computer

Ga voor een lamp boven je bureau, aan het plafond of de muur. De bedoeling is dat je gehele bureau verlicht wordt zodat je ook dat boek helemaal op de rand goed kunt lezen.

LED sfeerverlichting en accentverlichting in je werkkamer

Als je een bank of zithoek in je werkkamer hebt kies je voor sfeerverlichting aan deze kant van de kamer. Zet een staande lamp naast de bank om tijdens je werkpauze te kunnen lezen, of kies voor een mooie wandlamp. De LED lamp die je hiervoor gebruikt moet minder fel zijn dan die rondom je bureau.

Om je werkkamer extra gezellig te maken heb je misschien wel een paar mooie schilderijen hangen of een donkere hoek die je beter wil verlichten. Met LED accentverlichting komen je kunstobjecten en andere details helemaal tot hun recht.

Dimmers in je werkkamer

Het gebruik van een dimmer is sterk aangeraden voor je werkkamer. Ook wanneer je een groot raam hebt komt er op een bewolkte dag namelijk niet altijd genoeg natuurlijk licht binnen om goed te kunnen werken. Door dimbare verlichting te gebruiken kun je toch net dat beetje extra licht creëren.

Als je niet zeker weet of je dit nodig hebt in je nieuwe werkkamer is het slim om toch dimbare LED lampen te gebruiken. Je kunt namelijk later een dimmer toevoegen als dit nodig blijkt te zijn. Veel lampdirect ledlampen zijn dimbaar en dus zeer geschikt voor een werkkamer.