Bereid je kind goed voor

0
2218
eerste schooldag

De allereerste schooldag vroeger was een huilend begin voor de meeste kleuters. Zij waren voorheen nog nooit op school geweest en moesten nu ineens afscheid nemen van vader of moeder en met een vreemde juf mee de klas ingaan. Het ene kind begint te huilen en de rest huilde mee! De eerste schooldag tegenwoordig is voor de meeste kinderen een stuk aangenamer. Veel kinderen hebben een voorschoolse opvang bezocht of een kinderopvang, omdat hun ouders buitenshuis werken. Die eerste schooldag op de basisschool voelt dus helemaal niet vreemd of eng. Het kind voelt zich ineens erg groot: het mag naar de grote school! De voorbereiding is dus al vaak voor de basisschool gedaan. Je hebt verteld dat mama of papa gaan werken of naar huis gaan en dat het kind om bijvoorbeeld 12.00 uur wordt opgehaald. Spreek altijd de waarheid. Zorg er ook voor dat je op tijd op school bent om je kind op te halen, zeker in het begin. Jouw kind ziet alle andere ouders op tijd arriveren en jij bent er niet…….? Dat zorgt voor onrust en verdriet. Ben je een keer wel te laat, licht de school in en de juf of meester houdt jouw kind in de gaten en vertelt dat je later komt.

Bezoek de school voordat het schooljaar begint

De voorschoolse opvang doet het al, jouw kind een keer meenemen naar de basisschool. Je kunt ook zelf de “nieuwe” school een keer alleen en een keer samen met je kind bezoeken. Heb je meer dan één kind dan zal het met het tweede kind een stuk gemakkelijker zijn. Hij of zij kent de school al, omdat het zijn broer of zus met jou wegbrengt en ophaalt. Toch kan een eerste schooldag spannend zijn. Geef je kind iets van thuis mee, een knuffel bijvoorbeeld. De leerkracht zal hier meteen goedkeuring voor geven.

Informeer bij andere ouders

Voor je kind is de eerste schooldag spannend en voor jou? Veel ouders zullen het niet toegeven, maar de schooldag van het eerste kind zal wennen zijn. Je zult je telefoon de hele dag goed in de gaten houden, want de leerkracht zou je kunnen bellen als je kind het te moeilijk krijgt. Dat spreek je van tevoren goed met elkaar af. Heb vertrouwen in de leerkracht, hij of zij is hiermee bekend en heeft een brok ervaring. Het is fijn als jij meteen een goed gevoel hebt bij de leerkracht van je kind. Informeer ook bij andere ouders wat hun ervaring is bij de school en met name bij de kleuterklassen als je kind er gaat starten. Ook wanneer een kind op latere leeftijd een basisschool instroomt is het prettig om vooraf wat informatie van andere ouders te krijgen.