Wat weet je over de E-sigaret?

0
2557
vrouw roken

De E-sigaret is al langere tijd in omloop en er is inmiddels veel over gezegd en geschreven. Zo kun je de E-sigaret niet omschrijven als gezond, maar wel veel minder ongezond dan een tabakssigaret. Dit komt omdat er bij een E-sigaret geen tabak verbrand wordt. De elektrische sigaret werkt met een ontsteking waarbij dampen vrijkomen, die je vervolgens kunt inhaleren. Volgens de gezondheidsraad zijn E-sigaretten aanzienlijk minder toxisch dan tabak, op voorwaarde dat ze voldoen aan de Europese normen van veiligheid en kwaliteit. Volgens deze raad produceert een E-sigaret dus een beperkt aantal toxische stoffen en geen verbrandingsproducten als bij tabak. Bij verstandig gebruik kan de E-sigaret je helpen om van het roken af te komen.

Een gewoonte afleren

Heb je een nicotineverslaving, dan is het roken van een sigaret niet meer zomaar een eenmalige gebeurtenis maar een vaste gewoonte. Vaak kom je daar dan ook niet meer van af. Je bent in wezen verslaafd aan roken en het binnenkrijgen van de dagelijkse nicotine behoefte is van groot belang. Krijg je niet dezelfde nicotine behoefte binnen, dan kan het zijn dat je last krijgt van een onrustig lijf, trillende handen of een onvervulbare trek naar nicotine. Je hebt de nicotine nodig. Je kunt dan proberen van deze verslaving af te bouwen door het dampen van een E-sigaret. Je bouwt de nicotine behoefte zo langzaam af.

De coil in de E-sigaret zorgt ervoor dat je dezelfde smaakbeleving krijgt waardoor het een goede vervanging kan zijn van de normale sigaret. Hierdoor kan je dus de gewoonte van een sigaret op steken blijven houden, zonder de schadelijke nicotine.

Verschillende smaken en weerstand

Door het roken van een E-sigaret  in combinatie met de juiste coils  kun je voor een groot deel de ervaring en smaak van een normale sigaret evenaren. De keuze van de juiste coil is hierbij van belang. Er is zo veel keuze dat het best even een zoektocht kan zijn. Zo zijn er coils met een hoge weerstand die goed passen bij een zware roker. Want in principe geldt hoe hoger weerstand van de coil is, hoe meer smaak en damp je kunt inhaleren. Behalve de mate van weerstand zijn er ook diverse soorten smaken. Zo kun je kiezen uit tabakssmaken, maar je kan ook kiezen voor een coil met een bijzonder smaakt. Denk bijvoorbeeld aan mint. Wil je het nog gekker maken bij het roken van een E-sigaret? Dan kan je ook kiezen voor smaken als chocolade of aardbeienmilkshake. Maar wellicht lijkt het roken van een E-sigaret dan helemaal niet meer op het roken van een normale sigaret.

Andere nicotinevervangers

Er zijn ook andere manieren om je te helpen met het stoppen met roken. Er zijn een aantal verschillende nicotinevervangers waaruit je kunt kiezen zoals pleisters, tabletten, kauwgom, mondspray of een inhalator. Maar ook via alternatieve methoden zoals acupunctuur of zelfs yoga. Deze methoden moet je de nicotinebehoefte af te bouwen. Het verschil met bovengenoemde nicotinevervangers en een E-sigaret is dat je met deze vervangers ook direct je gewoonte moet opgeven. Bij het dampen van een E-sigaret hoeft dat niet. Kies dan wel voor een E-sigaret met nicotine vrije vloeistof. Zo zal je langzaam ontwennen en heb je op den duur helemaal niets meer nodig.