Wat is de Cardano crypto munt?

0
1592

Misschien ben je de term ‘smart contract’ wel eens tegengekomen. Simpel uitgelegd is het een digitaal contract dat volledig bestaat uit computercodes. Doorgaans is het in elkaar gezet door een programmeur. In het contract staat allerlei relevante informatie, bijvoorbeeld wanneer bepaalde afspraken zijn vastgelegd. Cardano is een smart contract platform die gebruik maakt van de cryptocurrency ADA. Het heeft een wiskundige achtergrond. Wat is Cardano en wat hoopt het in de toekomst te bereiken?

Wat is Cardano?

Cardano is een gedecentraliseerde publieke blokketen. Dit houdt in dat je er digitale transacties mee kunt uitvoeren zonder betrokkenheid van een derde partij, zoals een bank. Tegenwoordig zijn er veel crypto munten, zoals Bitcoin, waarmee je op deze manier betalingen kunt doen. Cardano weet zich echter te onderscheiden omdat het een wetenschappelijke basis heeft. Het is namelijk een technologisch blockhain platform waar allerlei onderzoekers en programmeurs aan hebben meegewerkt.

Twee verschillende lagen

Cardano werkt op een geavanceerde manier. Zo bestaat het uit twee verschillende lagen die het netwerk zo flexibel mogelijk maken. Deze lagen worden de ‘Cardano Settlement Layer’ (CSL) en de Cardano Computation Layer (CCL) genoemd. Ze zorgen ervoor dat de transactiegegevens en de transactievoorwaarden van elkaar worden gescheiden. Het feit dat deze gegevens niet met elkaar worden bewaard scheelt veel ruimte. Dit maakt de blockchain beter schaalbaar en gemakkelijker te onderhouden.

Veiligheid en schaalbaarheid

Het project Cardano werd in 2015 opgericht door ‘Input Output Hong Kong’ (IOHK). De oprichter van deze blockchain start-up is Charles Hoskinson, die ook betrokken was bij de oprichting van de cryptomunt Ethereum. Volgens Hoskinson en zijn team is Cardano de eerste cryptomunt die gebruik maakt van wiskundige theorieën. Zo hebben de universiteiten van Connecticut, Edinburgh en Athene meegewerkt aan de ontwikkeling van Cardano.

Naam

Ook de naam van de munt heeft een wiskundige achtergrond. Het is namelijk vernoemd naar de invloedrijke wiskundige Gerolamo Cardano. Het smartcontract platform Cardano heeft veiligheid en schaalbaarheid voorop staan. Het wil bijvoorbeeld fouten in het netwerk voorkomen door een speciale programmeertaal te gebruiken genaamd Haskell. Het voordeel van deze taal is er dat er vrijwel nooit fouten ontstaan, wat uiteraard goed van pas komt in de snel groeiende cryptowereld.