Waarom is mindfulness goed voor de geestelijke gezondheid?

0
507

In de snelle en stressvolle wereld van vandaag is het belangrijker dan ooit om te zorgen voor geestelijke gezondheid en welzijn. Met de constante eisen van werk, gezin en sociale verplichtingen is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de wervelwind van het leven en jouw geestelijke gezondheid te verwaarlozen. Het beoefenen van mindfulness kan echter een krachtig hulpmiddel zijn om onze geestelijke gezondheid en ons algemeen welzijn te verbeteren. Waarom? Het antwoord lees je in dit artikel!

Wat is mindfullness?

Mindfulness is een vorm van meditatie die de aandacht richt op het huidige moment zonder oordeel. Het is je volledig bewust zijn van de gedachten, gevoelens, gewaarwordingen en omgeving om je heen en je er niet door laten afleiden of er op reageren. Mindfulness gaat over volledig aanwezig zijn in het moment en het cultiveren van een houding van acceptatie zonder oordeel.

Hoe verbetert mindfulness de geestelijke gezondheid?

Van mindfulness is aangetoond dat het veel voordelen heeft voor de geestelijke gezondheid en het welzijn. Hier zijn enkele manieren waarop het beoefenen van mindfulness onze geestelijke gezondheid kan verbeteren:

1 – Het vermindert stress en angst

mindfulness helpt ons bewuster en minder beheerst te worden door onze gedachten en emoties. Daardoor kun je doordachter en evenwichtiger reageren op stress en angst, in plaats van impulsief te reageren. Mindfulness technieken, zoals diepe ademhaling en body scanning, kunnen ook de ontspanningsreactie van het lichaam activeren en stress en angst verminderen.

2 – Het is goed voor de emotie regulatie

Mindfulness leert je je bewust te zijn van je emoties en ze te observeren zonder ze te beoordelen. Dit bewustzijn stelt je in staat om op een gezondere manier op emoties te reageren, in plaats van impulsief te reageren of emoties te onderdrukken. Mindfulness stelt je ook in staat je emotionele triggers en patronen beter te begrijpen en je emoties effectiever te beheersen.

3 – Het verbetert jouw concentratie en focus

Deze technieken omvat de praktijk van het concentreren van het bewustzijn in het huidige moment. Deze praktijk verbetert de concentratie en kan de productiviteit en prestaties verbeteren in verschillende aspecten van het leven, zoals werk, studie en relaties.

4 – Het verhoogt jouw zelfcompassie

Mindfulness stimuleert de ontwikkeling van een niet-oordelende houding tegenover zichzelf en anderen. Dit bevordert zelfcompassie, een belangrijke component van geestelijke gezondheid. Zelfcompassie betekent onszelf behandelen met vriendelijkheid, begrip en acceptatie tegenover onze onvolkomenheden en fouten. Deze beoefening

5 – Het is goedd voor jouw verrkracht

Het helpt ook om jouw ‘veerkracht’ te vergroten, oftewel het vermogen om op een gezonde en adaptieve manier om te gaan met uitdagingen en tegenslagen. Mensen trainen om aanwezig en niet-oordelend te blijven in moeilijke situaties kan het effect van stress en tegenslag op de geestelijke gezondheid verminderen. Mindfulness kan ook een gevoel van perspectief en evenwicht ontwikkelen, waardoor je de uitdagingen van het leven met meer veerkracht en flexibiliteit tegemoet kunt treden.

6 – Het verbetert jouw slaap

Slaap is van vitaal belang voor onze geestelijke gezondheid en welzijn. Mindfulness technieken, zoals ontspanningsoefeningen en bodyscans, kunnen helpen de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen, waardoor het gemakkelijker wordt om te slapen en de slaap vast te houden. Mindfulness beoefenen voor het slapen gaan kan de slaapkwaliteit verbeteren en op zijn beurt de geestelijke gezondheid positief beïnvloeden.

Hoe beoefen je mindfulness?

Mindfulness beoefenen kan op veel verschillende manieren, afhankelijk van je voorkeuren en levensstijl. Hier zijn enkele populaire mindfulness praktijken:

1 – Mindful ademen

Zoek een rustige plek, ga comfortabel zitten, en concentreer je op je ademhaling. Let op elke in- en uitademing zonder te proberen de ademhaling te veranderen of te beoordelen. Als je gedachten afdwalen, breng ze dan voorzichtig terug naar je ademhaling.Je kunt beginnen met een paar minuten mindful ademen en de tijd geleidelijk opvoeren als je gewend raakt aan de beoefening.

2 – Bodyscan

Richt je aandacht op verschillende delen van het lichaam, van het hoofd tot de tenen. Let op de sensaties en spanningen in elk lichaamsdeel zonder te oordelen. Deze oefening helpt je bewuster te worden van de sensaties in je lichaam en helpt je te ontspannen en spanningen los te laten.

3 – Eet mindful

Merk de smaken, texturen en aroma’s van het eten op. Kauw langzaam en geniet van elke hap. Besteed aandacht aan de sensaties in je mond en het gevoel van het doorslikken van voedsel. Deze oefening helpt het gevoel van aanwezigheid tijdens het eten te vergroten en moedigt gezonde eetgewoonten aan.

4 – Ga mindful wandelen

Ga wandelen en richt al je aandacht op de ervaring. Let op de sensatie van je voeten die de grond raken, de beweging van je lichaam, en de geluiden en geuren om je heen. Deze oefening kun je doen in de natuur of tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer en helpt om je verbinding met het huidige moment en je omgeving te verdiepen.

5 – Luister aandachtig

Kies een geluid, zoals vogelgezang of stromend water, en luister zonder te oordelen of te interpreteren. Let op de nuances van het geluid en hoe die in de loop van de tijd veranderen. Deze oefening ontwikkelt actieve luistervaardigheden en vergroot je gevoel van aanwezigheid en bewustzijn.

6 – Doe aan bewustzijnsmeditatie

Bewustzijnsmeditatie kan vele vormen aannemen, zoals liefdesmeditatie, bodyscanmeditatie en adembewustzijnsmeditatie. Deze praktijken houden in dat je alle aandacht naar een bepaalde focus brengt en zonder oordeel observeert. Er zijn geleide meditatie-apps en hulpmiddelen beschikbaar om je beoefening te ondersteunen.