Beginnen met fitness? Maak gebruik van deze tips!

0
2196
fitness

Steeds meer mensen fitnessen tegenwoordig. Niet gek ook dat het aantal sportscholen de laatste jaren explosief is gegroeid. Waarom fitness ineens zo populair is? Omdat je het kunt doen wanneer je zelf wilt. Je hebt geen verplichtingen en de meeste sportscholen in ons land zijn geruime tijd open. Hierdoor is fitness uitstekend te combineren met bijvoorbeeld een onregelmatige baan of een druk bestaan. Wil jij ook weer gaan sporten en loop je wel warm voor fitness? Dan zijn er een aantal dingen waar jij rekening mee moet houden. In deze tekst geven wij een aantal tips voor beginners in de fitnesswereld.

1. Loop niet te hard van stapel

Vrijwel iedereen die aan fitness doet, heeft een bepaald doel voor ogen. De een wil afvallen, terwijl de ander juist meer spiermassa wil kweken. Dit is in de sportschool natuurlijk mogelijk. Het is alleen wel belangrijk om hier genoeg tijd voor te nemen. Loop daarom niet te hard van stapel. Toch is dit een veelvoorkomend probleem onder beginners. Zij willen snel kilo’s verliezen of spieren kweken. Dit werkt vaak averechts. Het is namelijk niet mogelijk om in zeer korte tijd jouw doelen te behalen. Probeer jij het toch? Dan kan dit problemen veroorzaken. Zo kun jij bijvoorbeeld een blessure oplopen, waardoor je enige tijd niet kunt sporten. Begin daarom ook altijd rustig bij jouw eerste bezoeken aan de sportschool en bouw de intensiteit langzaam maar zeker op.

2. Laat vergelijken achterwege

Wanneer jij voor het eerst in de sportschool komt, kijk jij vast en zeker jouw ogen uit. Je ziet mogelijk mensen lopen die veel breder en slanker zijn dan jij. Dit zorgt vaak voor een ongemakkelijk gevoel. Bovendien maken veel mensen de fout om zichzelf te vergelijken met ‘sportschoolbeesten’. Jij ziet hen misschien wel als ideaalbeeld en wilt dit zo snel mogelijk realiseren. Laat je echter niet van de wijs brengen. Deze ‘sportschoolbeesten’ begonnen eerst net zo als jij. Zij hebben veel tijd geïnvesteerd en dit betaalt zich na verloop van tijd uit. Jezelf vergelijken met de fanatieke sporters is dus niet fair. Je legt jezelf zodoende te veel druk op, waar je op den duur aan zult bezwijken.

3. Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt

Wie geregeld tekeer gaat in de sportschool, verliest een hoop vocht. Niet gek natuurlijk, want sporten gaat doorgaans gepaard met zweten. Wanneer jij veel zweet, verlies je dus ook veel vocht tijdens het sporten. Neem daarom altijd water mee wanneer jij gaat fitnessen. Zodoende kun jij tijdens het sporten jouw vochtvoorraad weer aanvullen. Doe dit overigens niet alleen tijdens het fitnessen, maar ook in het dagelijks leven. Wanneer jij genoeg water drinkt, herstelt jouw lichaam namelijk aanzienlijk sneller.

Lees ook: het belang van een goede uitrusting bij mountainbiken

4. Werk volgens een schema

Sommige mensen vinden het maar niets om doelloos te fitnessen. Zij moeten een stok achter de deur hebben, want anders houden zij het niet lang vol. Een schema kan in dat geval uitkomst bieden. Door een schema voor jezelf op te stellen, heb je die stok achter de deur waar jij zo naar op zoek bent. Bovendien weet je zo zeker dat jij niet te hard van stapel loopt. Vaak wordt zo’n schema opgesteld met behulp van een personal coach.

5. Neem een professional in de armen

Vind jij het lastig om een begin te maken met fitness? Maak je niet druk, want je bent echt niet de enige. Er zijn heel veel beginners die niet weten hoe zij moeten starten. Om een goede start te maken, doe jij er goed aan een professional in de armen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een

personal coach. Hij heeft vaak veel ervaring en kan jou hierdoor van wijze adviezen voorzien. Zo kun je bijvoorbeeld een schema opstellen samen met zo’n coach. Dit maakt het een stuk makkelijker om op de juiste manier te starten met fitness. Een personal coach maakt fitness wel wat duurder, maar je hebt er ook veel profijt van!