Zonnepanelen: een duurzame en schone vorm van energie

0
1483

Het aanschaffen van zonnepanelen is een goed idee omdat het een zeer duurzame vorm van energie is waarmee je je energieverbruik binnen de perken houdt. Binnen afzienbare tijd pluk je de vruchten van deze investering. Zonne-energie raakt nooit op, waardoor het een goed alternatief is voor fossiele brandstoffen. Bovendien valt de jaarlijkse energierekening dankzij zonnepanelen ook nog eens veel lager uit. In dit artikel lees je alles over deze duurzame vorm van energie.

Hoe plaats je zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen is een ingewikkeld proces waar veel kennis voor nodig is. Je kunt het beste terecht bij een installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van zonnepanelen. Deze bevinden zich in heel Nederland. De installateur maakt voor het plaatsen van zonnepanelen gebruik van een zogeheten omvormer. Deze kan zowel op zolder als in een goed geventileerde ruimte opgehangen worden. Bepaal in overleg met de installateur wat de beste plek is. Over het algemeen werkt een goed gekoelde ruimte in nabijheid van het PV-systeem het beste. Daarmee ligt het rendement en de levensduur van de omvormer namelijk het hoogste. Via de omvormer brengt de installateur een kabel aan richting de zonnepanelen. Onttrek de kabels zoveel mogelijk aan het zicht.

PV-systemen

Enkele onderdelen spelen een essentiele rol bij het functioneren van zonnepanelen. Een goed voorbeeld daarvan zijn PV-systemen. PV is de Engelse afkorting ‘Photo Voltaic’, in het Nederlands ‘fotovoltaïsch’ genoemd. Dit betekent dat een systeem zonne-energie opneemt. PV-systemen zorgen ervoor dat zonne-energie omgezet wordt naar stroom. Vervolgens wordt de stroom geleverd aan het net, waardoor je er gebruik van kunt maken. Een minstens zo belangrijk onderdeel is de omvormer. Het zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom door zonnepanelen in bruikbare wisselstroom voor huishoudens wordt omgezet.

De vele voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Je betaalt namelijk niet alleen voor de panelen, maar ook voor de installatie en onderdelen zoals PV-systemen en omvormers. Aan de andere kant ervaar je na de installatie vrijwel alleen maar voordelen. Zo vergen ze bijvoorbeeld zeer weinig onderhoud. Zonnepanelen zijn namelijk in staat om zichzelf te reinigen. Ook ben je niet meer afhankelijk van energiebedrijven. Voortaan wek je namelijk je eigen energie op. Het is dan ook niet verrassend dat zonnepanelen steeds populairder worden in Nederland. Volgens het CBS werden er in 2015 1,8 miljoen zonnepanelen geplaatst in Nederland.

Een aantal voordelen van zonnepanelen op een rij:

  • Je hebt een veel lagere energierekening
  • Het is zeer goed voor het milieu
  • De waarde van je huis gaat er door omhoog
  • De investering betaald zich altijd terug
  • Zonnepanelen zijn gemakkelijk te onderhouden
  • Je bent niet meer afhankelijk van energiebedrijven

Lager energieverbruik: praktijkvoorbeeld

Zonnepanelen geven je zeer veel financieel voordelen. Zelfs bij bewolkt weer ligt het energieverbruik veel lager dan bij traditionele vormen van energie. Een praktijkvoorbeeld maakt dit misschien iets duidelijker. Stel je bijvoorbeeld voor dat je voor 4000 euro aan zonnepanelen laat plaatsen. Daarmee laat je ongeveer de helft van je stroomverbruik opwekken door zonnepanelen. Gemiddeld bespaar je daar ongeveer 400 euro per jaar mee. Bovendien ligt het besparingsniveau elk jaar hoger, omdat de energieprijzen jaarlijks ongeveer 5 procent stijgen. De energierekening pakt dus elk jaar gunstiger uit.

De juiste hellingshoek

Een 500 Wp zonnepaneel wekt in ons land gemiddeld 400 kWh aan elektriciteit per jaar op. Daarmee bespaar je ongeveer 100 euro. Gemiddeld hebben particulieren hun investering tussen de 5 en 10 jaar terugverdiend. Het precieze bedrag dat je bespaart hangt af van verschillende factoren. Zo speelt onder andere de oppervlakte van het dak en de locatie van de zonnepanelen een belangrijke rol. Ook de hellingshoek mag niet vergeten worden. Over het algemeen zijn zonnepanelen het meest lucratief op een zuid-hellend dak. Daarbij dient de hellingshoek van het dak tussen de 20 en 60 graden te zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat je daarmee het meeste rendement behaald.

Vorig artikelHoe kun je beginnen met beleggen?
Volgend artikelWaarom is een masterclass koken ontzettend leuk?