Je energieverbruik binnen de perken houden? Dat doe je zo!

0
2552
douchekop

In Nederland wordt op jaarbasis ontzettend veel stroom verbruikt. Het merendeel van deze stroom wordt afgenomen van energieleveranciers. Er zijn echter ook steeds meer mensen die energie opwekken met behulp van zonnepanelen op het dak van hun woning. Een goede ontwikkeling, want dit is natuurlijk een stuk beter voor het milieu. Daarnaast is het ook nog eens goed voor jouw portemonnee, want je neemt minder energie af. Wanneer jij groene stroom gebruikt wil dit nog niet zeggen dat je ook minder energie verbruikt. De hoeveelheid stroom die jij verbruikt heb je namelijk zelf in de hand. Ben jij van mening dat je toch wel wat veel energie verbruikt? Dan wil jij je energieverbruik mogelijk verminderen. Geen idee hoe je dit doet? Wij geven je in onderstaande tekst een aantal simpele tips.

1. Verkort de lengte van jouw douchebeurt

Op koude dagen is het heerlijk om lekker lang onder een warme douche te gaan staan. Jouw lichaam warmt hierdoor namelijk weer helemaal op. Sommige mensen staan soms wel twintig minuten of langer onder de douche. Dit kost niet alleen water, maar ook behoorlijk wat energie. Jouw ketel is namelijk de gehele douchebeurt bezig met het verwarmen van water. Heb jij een gasgestookte ketel? Dan gebeurt dit middels het verbranden van gas. Er wordt zodoende dus energie verbruikt. Wil jij je energieverbruik verminderen? Dan is het raadzaam om jouw douchebeurt te verkorten. Het scheelt namelijk al behoorlijk wat energie wanneer jij tien minuten minder doucht. Indien jouw overige huisgenoten dit ook doen, bespaar je behoorlijk wat op jaarbasis.

2. Ga slim om met elektrische apparaten

Vandaag de dag maakt iedereen dagelijks gebruik van een groot aantal elektrische apparaten. Vaak worden deze gebruikt zonder erbij na te denken. Zo wordt een vaatwasser of wasmachine regelmatig aangezet wanneer deze nog helemaal niet vol is. Hartstikke zonde natuurlijk, want op deze manier verbruik je onnodig energie. Om je energieverbruik te verlagen, doe je er dan ook goed aan deze apparaten alleen te gebruiken wanneer ze helemaal vol zitten. Overweeg ook eens om de apparaten op een lagere stand te zetten. Veel vaatwassers hebben tegenwoordig een Eco-stand, die een stuk energiezuiniger is dan de andere standen. In het geval van een wasmachine kun jij overwegen om eens op 30 graden te wassen in plaats van op 40 graden. Het verschil lijkt misschien klein, maar jij bespaart er flink wat energie door. Gebruik je een elektrisch apparaat een tijdje niet? Haal dan altijd de stekker uit het stopcontact. Indien een apparaat standby staat, verbruikt het namelijk ook gewoon stroom. En hier moet jij natuurlijk gewoon voor betalen.

3. Vervang oude lampen

Een simpele manier om je energieverbruik terug ter dringen is door jouw lampen te vervangen. Veel armaturen zijn nog voorzien van gloei- of spaarlampen. Deze werden vroeger veelvuldig gebruikt, maar vandaag de dag een stuk minder. De voornaamste reden hiervoor is dat deze lampen behoorlijk wat energie verbruiken. Heb jij ook nog van deze oude lampen in jouw woning? Dan raden wij je aan deze te vervangen wanneer jij je energieverbruik terug wilt dringen. Je kunt ze in dat geval het beste vervangen door ledverlichting. Wanneer jij ledverlichting wilt kopen, valt het je ongetwijfeld op dat deze lampen behoorlijk duur zijn. Dat klopt, de prijs van deze verlichting ligt inderdaad wat hoger dan die van gloei- en spaarlampen. Laat je hier echter niet door weerhouden. Op de lange termijn verdien jij deze lampen namelijk makkelijk terug. Ze verbruiken namelijk aanzienlijk minder energie. Jouw energierekening daalt hierdoor dus ook automatisch.

4. Draai de thermostaat terug

In de wintermaanden verwarm jij jouw woning zeer waarschijnlijk met behulp van de centrale verwarming. Hierop zijn radiatoren en/of vloerverwarming aangesloten. Om een aangename temperatuur te bereiken, warmt jouw cv ketel het water in het leidingstelsel op. Dit gaat net zo lang door tot de ingestelde temperatuur op de thermostaat bereikt is. Bij dit proces wordt behoorlijk wat gas verbruikt. Wil jij je energieverbruik terugdringen? Draai de thermostaat dan niet zo hoog op. Dit scheelt namelijk behoorlijk wat energie. Bang dat je het koud krijgt? Trek dan gewoon wat extra kleding aan of ga onder een fleecedeken liggen. Jij houdt je lichaam zo warm en bespaart tegelijkertijd energie!

Lees ook: Groene stroom en een groene bankbalans met zonnepanelen