Hoe kun je beginnen met beleggen?

0
2663
beleggen

Vind je de huidige spaarrente te laag en wil je voorkomen dat jouw geld zijn waarde verliest, dan is beleggen een goede optie. Sparen is veilig maar levert de afgelopen paar jaar wel te weinig rendement op. Daarom is het zeker geen slecht idee te kijken naar andere manieren om ervoor te zorgen dat je spaargeld geen waarde verliest.

Wat houdt beleggen in?

Beleggen betekent dat je geld investeert in iets waarvan jij denkt of verwacht dat de waarde hiervan in de toekomst toe zal nemen. Uiteraard heb je hier nooit een volledige garantie van, en dus is beleggen nooit zonder risico. Wel is het zo dat er manieren zijn om deze risico’s te verlagen. Eén van die manieren is om je beleggingen te spreiden en dus niet al je geld op één categorie te zetten. Wil je meer over beleggen te weten komen, dan zijn hier verschillende websites en tijdschriften over te vinden.

De beurs

Eén van de meest populaire manieren van beleggen is door dit op de beurs te doen. Echter is dit vrij lastig wanneer je net begint met beleggen en hier nog veel over moet leren. Waarom het zo populair is, komt omdat bedrijven vaak in het nieuws te vinden zijn en naar hun aandeelhouders toe communiceren. Ook is het makkelijker om specifieke informatie te krijgen over een bedrijf, dan over een andere beleggingsoptie.

Ook is de kans op een succes portfolio groot wanneer jij jou investeringen spreidt over verschillende bedrijven. Het nadeel hierbij is wel dat je, na je investering, afhankelijk bent van het bedrijf en de strategie die hun aanhouden. Wil je hiermee beginnen, dan is beleggen bij eToro aan te raden.

Beleggen in levensverzekeringen

Een andere manier om te beleggen is door middel van levensverzekeringen. Voor veel mensen is deze manier de perfecte balans; je hebt een geboden rendement, maar ook risico. Wat ook helpt, is dat er ook nog een aantal fiscale voordelen te vinden zijn. Deze methode is dan ook vaak een goede keuze, maar vooral wanneer je wil sparen voor bijvoorbeeld je pensioen of je (klein)kinderen.

Bij deze vorm van beleggen kun je kiezen voor een contract in euro’s of een contract in rekeneenheden. Bij deze laatste is het zo dat hier wel wat meer risico’s aan vast zitten. Voordeel is echter weer dat je altijd je opbouw kunt aanpassen zodat je zelf het risico op verlies in de hand kan houden.

Tips voor beginners

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je aan moet denken wanneer je begint met beleggen. Zo moet je altijd alleen beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt. Klinkt logisch, maar lang niet iedereen denkt hier goed over na en komt vervolgens in de problemen.

Houd daarnaast ook rekening met de kosten die je maakt bij een broker. Zeker wanneer je per transactie moet betalen kunnen de kosten hiervoor snel oplopen. Vaak betaal je niet alleen vaste bewaarkosten maar ook transactiekosten, inactiviteitskosten, dividendkosten en valuta omwisselingskosten.

Wil je veilig beginnen omdat je weinig of geen ervaring hebt? dan kun je het beste starten met een fonds. Deze ETF’s zijn geschikt voor beginners, vooral omdat ze een laag risico hebben.