Inbouwspotjes in het hele huis

0
1121
led inbouwspot

Verlichting wordt in het algemeen verdeeld in 3 hoofdgroepen:

  • Algemene of basisverlichting
  • Functionele verlichting
  • Sfeerverlichting

In principe kunnen inbouwspots gebruikt worden voor alle drie opties. Toch zijn led spots het meest gebruikelijk voor de basisverlichting. Daarmee wordt bedoeld dat dit de verlichting is die je het eerst aandoet als je een kamer binnenkomt en die er voor zorgt dat deze kamer voldoende is verlicht. Dat kan iedere kamer zijn; van huiskamer tot keuken of badkamer. Functionele verlichting gebruik je om voldoende licht te hebben op een bepaalde plaats om te werken of te lezen. Maar het is ook van toepassing als je zaken in het interieur wil accentueren, denk bijvoorbeeld aan een plant of schilderij. Hiervoor zijn spots zeer geschikt. Bij sfeerverlichting hoort meestal minder licht. Met dimbare led-spots kan je dit realiseren.

Inbouwspots in de keuken en badkamer

Een groot voordeel van spots is dat je deze relatief eenvoudig kunt inbouwen. Hierdoor passen ze in ieder interieur. Als ze niet worden gebruikt, vallen ze niet op en je kunt probleemloos ‘spelen’ met het licht als je de spots meteen kantelbaar maakt. Inbouwspots zijn geschikt voor vochtige omgevingen, zoals de badkamer of de keuken. Hierbij moet je echter altijd letten op de IP-waarde van de ledlamp. Deze staat vermeld op de doos. Er zijn diverse opties voor ledlampen. Sommige spotjes voor de badkamer zijn geschikt om volledig ondergedompeld te worden. Deze kunnen bijvoorbeeld voor het bad of de douche gebruikt worden. Een ledlamp voor de badkamer moet minstens een IP-waarde hebben van 21. Ook in de keuken zal het regelmatig vochtiger zijn dan in andere kamers. Welke IP waarde nodig is, is dan afhankelijk van waar de keukenspotjes worden geplaatst.

Weetjes over ledlampen voor inbouwspots

De ledlampen voor inbouwspots geven een bepaalde bundel licht afhankelijk van de sterkte van de lamp. Dat varieert in het algemeen van 0,5 tot 1,5 meter. Daarbij is het ook belangrijk waarvoor het licht wordt gebruikt. Voor een precisiewerkje in de keuken heb je uiteraard meer licht nodig dan voor een rustige zithoek in de woonkamer. Hou derhalve daar rekening mee bij de afstand die je hanteert bij het installeren. Een onderlinge afstand van 80 tot 150 centimeter is gebruikelijk.

Het zelf installeren van inbouwspots is niet moeilijk voor een handige doe-het-zelver. Uiteraard moet je daarbij alle veiligheidsmaatregelen nemen die horen bij werken met elektriciteit. Let er altijd op dat de warmte moet kunnen verdwijnen. Led-lampen geven veel minder warmte af dan halogeen exemplaren, maar de ruimte volstoppen met isolatiemateriaal is niet de bedoeling.

Wil je de spots kunnen dimmen dan moet je dimbare led-lampen kopen. In tegenstelling tot gloei-en halogeenlampen zijn niet alle led-lampen dimbaar. Ook is het nodig om een led-dimmer aan te schaffen indien je de spots wilt kunnen dimmen. Een standaard-dimmer werkt niet voor led-lampen. Als je deze niet eerst verwijderd krijg je flikkerend licht van een ledlamp. De levensduur zal dan ook flink worden bekort.

Vorig artikelAlles wat je moet weten over mobile SEO
Volgend artikelDit is waarom steeds meer mensen een Audi importeren uit Duitsland