Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack ondersteunt geen Aangepaste CSS meer. Bekijk de documentatie van WordPress.org voor meer informatie over het toepassen van aangepaste stijlen op je site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /var/www/vhosts/bloggers.nl/httpdocs/wp-includes/functions.php on line 6085
Hoe bestrijd je vocht in huis? | Bloggers.nl
Home Wonen Hoe bestrijd je vocht in huis?

Hoe bestrijd je vocht in huis?

0
Hoe bestrijd je vocht in huis?

Het is erg vervelend wanneer uw woning last heeft van opstijgend vocht. Vaak komt het voor bij oudere huizen. Met de juiste aanpak is dit probleem vrij snel te verhelpen. Sterker nog, aan de hand van een stappenplan kunt u vrij eenvoudig zelf opstijgend vocht bestrijden. Wel is het belangrijk om heel precies te werken aan de hand van een stappenplan.

Opstijgend vocht

Veel oudere woningen hebben last van opstijgend vocht. Dit heeft te maken met het feit dat er bij huizen in het verleden nooit een waterkering werd gebouwd. Bovendien verouderen de materialen waarvan het huis is gebouwd na verloop van tijd. Dit heeft tot gevolg dat de muren grondvocht gaan absorberen. Via de muren komt het vocht uiteindelijk in het pleisterwerk terecht. Simpel gezegd komen de vochtige ondergrond en de muur met elkaar in contact.

Injecteren van de muren

Een oplossing voor het probleem van opstijgend vocht is het injecteren van muren. Daarvoor kunt u een bouwbedrijf inschakelen, maar met de nodige handigheid en precisie kunt u deze taak ook zelf uitvoeren. Dit scheelt immers behoorlijk veel geld. Voor deze klus dient u onder andere een vochtwerend middel aan te schaffen. Deze is te koop bij verschillende bouwmarkten. Daarnaast heeft u een boor nodig, en beschermende folie.

Beschermende maatregelen

Als eerste stap dient u de beschermende folie tegen de muur te plaatsen. Teken daarna de plekken af waar geboord zal worden. Overigens is het verstandig om vantevoren te controleren of er geen elektrische leidingen in de muur zitten. Een metaaldetector is een handig apparaat om uit te vinden waar ze zitten. Zo kunt u er omheen boren en ontstaan er geen gevaarlijke situaties.

Boren en de muur vullen

Na het tekenen van de gaten kunt u beginnen met boren. Boor niet al te diep, ongeveer twee derde van de muurdikte. Vervolgens dient u het stof uit de boorgaten te verwijderen. Monteer in de vrijgekomen ruimte twee zogeheten injectiepijpjes. Pak vervolgens een aantal trechters en giet daarin het vochtwerende product. Voeg na even wachten telkens het vochtwerende middel toe, totdat er geen sprake meer is van opstijgend vocht. Verwijder tenslotte de injectiepijpjes en vul de boorgaten met mortel.

Opstijgend vocht in de binnenmuur

Naast de buitenmuur kan ook een binnenmuur last hebben van opstijgend vocht. Ook in dit geval kunt u dit vervelende probleem prima zelf oplossen. Bovendien is het stappenplan bijna hetzelfde als bij een buitenmuur. Wel dient u iets dieper te boren omdat de binnenmuur vaak iets dikker is. Bovendien neemt het drogen van de binnen- en buitenmuren veel tijd in beslag. Gemiddeld duurt het 6 tot 24 maanden voordat het helemaal droog is. In deze periode is het niet verstandig om te gaan schilderen of te behangen.