Wil je graag werken op afstand? Gebruik deze tips!

0
825

Werken op afstand is een vast onderdeel van de arbeidsmakt. De vrijheid om vanaf elke locatie ter wereld te werken is een van de meest in het oog springende voordelen van werken op afstand. Het is een geweldige ervaring als je precies weet wat je moet doen, of je nu ontspant op een strand op Bali, de rijke geschiedenis van Rome ziet of gewoon werkt vanuit een vreemde stad. Kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan ons artikel!

Tip 1: Richt een speciale werkruimte in

Het hebben van een eigen werkplek is een van de sleutels tot productief werken op afstand. Tijdens het reizen is dit misschien geen kantoor, maar zelfs een kleine ruimte in jouw tijdelijke woning is voldoende. Creëer een omgeving waar je je kunt concentreren en waar je niet wordt afgeleid.

Tip 2: Stel tijdens het werken op afstand prioriteiten

Gebruik een takenlijst of speciale software om een takenlijst op te stellen en om prioriteiten te stellen. Voordat je aan andere activiteiten begint, maak je eerst de meest belangrijke zaken af. Daarmee werk je efficiënt en heb je in elk geval jouw primaire werkverantwoordelijkheden afgerond.

Tip 3: Stel duidelijke grenzen

Bepaal grenzen tussen werk en ontspanning. Grenzen vervagen snel wanneer je in een nieuwe en mooie omgeving bent. Om een positieve balans tussen werk en privé te behouden, moet je vaste werktijden vaststellen en je daaraan houden.

Tip 4: Maak gebruik van tijdzones

Als je in een andere tijdzone werkt, maak er dan vooral gebruik van. Pas je werktijden aan zodat je het meest productief bent als je alert bent, en streef ernaar om belangrijke activiteiten af te ronden wanneer je focus het grootst is.

Tip 5: Zorg voor een betrouwbare internetverbinding

Doe je huiswerk en zorg er voor dat je toegang hebt tot een betrouwbare internetverbinding voordat je op reis gaat. Je wil niet dat jouw werk wordt belemmerd door een slechte verbinding, wat erg frustrerend kan zijn.

Tip 6: Gebruik tijdmanagementstrategieën

Denk aan timemanagementstrategieën zoals de Pomodoro methode, waarbij je werkt in korte, geconcentreerde tijdvakken met periodieke pauzes. Op die manier blijf je gefocust tijdens werktijd.

Tip 7: Maak gebruik van technologieën

Maak gebruik van software en digitale technologieën die je vermogen om op afstand te werken verbeteren. Tools voor samenwerking, communicatie en projectbeheer zorgen dat je snel en efficiënt werkt en dat je beter contact hebt met je team.

Tip 8: Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Afleiding tot een minimum beperken is cruciaal om je productiviteit op peil te houden. Ook wanneer je in het buitenland bent en er allerlei afleidingen op de loer liggen. Bezoek geen websites die geen verband houden met je werk. Vind je dat lastig? Gebruik dan een website blocker.

Tip 9: Wees goed georganiseerd

Richt tijdens het werken in het buitenland zowel een fysieke als je digitale werkplek. Denk bijvoorbeeld aan beheren van bestanden, het bijhouden van cruciale documenten en het georganiseerd houden van jouw mailbox.

Tip 10: Neem voldoende pauze

Het is leuk en belangrijk om pauzes te nemen en je omgeving te ontdekken terwijl je in het buitenland werkt. Dit is goed voor jouw motivatie en creativiteit. Plan in je vrije tijd dus vooral leuke uitstapjes en/of korte excursies.

Tip 11: Zorg voor goede communicatie

Houd de communicatielijnen met je groep open. Deel je werktijden en laat hen weten wanneer je op reis gaat. Deze openheid zorgt ervoor dat iedereen dezelfde taal spreekt.

Tip 12: Respecteer de lokale gewoonten en normen

Als je de lokale gewoonten en normen kent van de plek waar je naartoe gaat, kom je netter en beleefder over op jouw werk.

Op afstand werken: een bijzondere ervaring

Op afstand werken terwijl je reist is een zeldzame kans om werk en reizen te combineren, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Zorg voor een combinatie tussen zakelijke verplichtingen en de vrijheid om een nieuwe cultuur te leren kennen. Wees gedisciplineerd en gebruik vooral de tips uit ons artikel. Wedden dat je straks een onvergetelijke tijd beleeft tijdens het werken op afstand?