Financieel onafhankelijk zijn

0
2726
financieel onafhankelijk

Zorg voor voldoende inkomsten

Als er geen goede balans is tussen jouw inkomsten en uitgaven (de uitgaven zijn te hoog voor je inkomen), dan moet er actie worden ondernomen. Wil jij hetzelfde uitgave patroon handhaven dan zul je moeten zorgen voor meer inkomen. Hoe pak je dat aan? Er zijn verschillende manieren:

  • Meer uren werken in je huidige baan.
  • Een opleiding volgen die zorgt voor een beter betaalde baan.
  • Opslag vragen aan je werkgever.
  • Solliciteren naar een beter betaalde baan.
  • Zit je in een uitkering, dan zet je alles op alles om daar uit te komen en een betaalde baan te nemen.
  • Je zoekt een bijbaantje naast je huidige werkzaamheden. Denk aan een krantenwijk, thuiswerk of iets dergelijks. Het moet wel goed te combineren zijn met je huidige baan.
  • Is je huis groot genoeg dan kun je wellicht een kamer verhuren (daar moet je belasting over betalen, deze huur geldt als inkomsten).
  • Heb je een hobby, waar je erg goed in bent en kun je daar bijles in geven (gitaarles, sportcoach enz.), ook dat zijn inkomsten.

Pas je uitgaven aan als je tekort komt

Is er geen enkele mogelijkheid om je inkomsten te verhogen en zijn je kosten/uitgaven te hoog ten opzichte van deze inkomsten, dan rest je niets anders dan je kosten/uitgaven te verlagen. Pas je uitgave patroon aan! Ga elke kostenpost na en kijk op welke je het eenvoudigste kunt bezuinigen. De vaste lasten heten niet voor niets vaste lasten en zullen niet veel lager kunnen worden. Bij de maandelijkse lasten staan echter ook variabele kosten als boodschappen, auto en telefoon. Maak er een sport van om het bedrag van de boodschappen te verlagen, bezuinig op je telefoon en autokosten. Denk bij de laatste aan tanken. Neem wat vaker de fiets, kleine afstanden kosten in verhouding veel brandstof. Laat luxe zaken zoals uit eten gaan achterwege. Goed op de kleintjes passen zorgt dat er weer balans komt in je uitgaven en inkomen. En met een beetje geluk en doorzettingsvermogen kun je zelfs wat sparen.

Niet te snel geld lenen

Je kunt je inkomen niet verhogen en je uitgaven niet verlagen. Je hebt een probleem, want je uitgaven zijn hoger dan je inkomsten. Geld lenen is de oplossing! Is dat ook echt zo? Is dat niet het verplaatsen van het probleem? Je bent even uit de brand als je geld leent, maar dat lenen kost je geld, veel geld. Probeer daar niet aan toe te geven. Het geld dat je leent moet met rente weer binnen een bepaalde tijd worden terugbetaald. Probeer om financieel onafhankelijk te zijn. Als je geld leent ben je dat niet meer! De bank brengt je voor deze dienst een groot bedrag aan rente in rekening. Is er geen andere manier als je echt geld nodig hebt voor een wasmachine bijvoorbeeld? Misschien kun je bij je ouders terecht en leen je het aankoopbedrag (en zeker niet meer) en hoef je geen rente te betalen. Leen echter niet te snel geld, het maakt je afhankelijk. Vergelijk daarnaast altijd leningen voor de meest voordelige rente en voorwaarden. Geld lenen vergelijken kan je zomaar tientallen tot honderden euro’s per maand schelen.