Zo kies je een mooi koffiezetapparaat

0
1479

Een koffiemachine mag natuurlijk niet ontbreken in je keuken. Een goede bak koffie is een heerlijke manier om de dag te beginnen. Tegenwoordig heb je wat betreft koffiezetmachines de keuze uit een groot aanbod. De kans is daardoor aanwezig dat je zowel in de winkel als op het internet door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe kies je een geschikte koffiemachine?

Welkom in de wereld van de koffiemachines

Een opleiding tot barista is momenteel zeer populair. Maar misschien heb je er helemaal geen behoefte aan om een koffie-expert te worden. Toch wil je graag een goed beeld hebben van de koffiemachines die momenteel te koop zijn. Het volgen van een stappenplan maakt het je hopelijk iets gemakkelijker. Zo stap je uiteindelijk zelfverzekerd de wereld van de koffiemachines binnen, en maak je een goede keuze.

Verschillende zetmethodes

Het aanbod aan koffiemachines is zeer divers. Zowel met goedkope als dure producten kun je een kop koffie zetten. Neem bijvoorbeeld een prachtige espressomachine, waar natuurlijk wel een prijskaartje aan hangt. De vraag is natuurlijk wat er allemaal precies te koop is. Door op een aantal zaken te letten kun je een goede keuze maken. Hou ten eerste rekening met de zetmethode, oftewel de manier waarop je koffie zet. Espressomachines, volautomaten en filters zijn bijvoorbeeld bekende zetmethodes. Elk van deze manier van koffie zetten levert een ander resultaat op. Zo smaakt een cappuccino natuurlijk heel anders dan een espresso of lungo.

De ingenieuze espressomachine

In sfeervolle koffiezaakjes heb je ongetwijfeld wel eens de espressomachine zien staan. Een kleinere versie kun je natuurlijk ook kopen voor je eigen aanrecht. Een espressomachine heeft een ingenieuze werking. Het gebruikt een zogeheten ‘piston’. Dit is een filterdrager die je een houder moet draaien. Daarnaast beschikt de machine over een pomp die de koffie onder hoge druk zet. Het melk kun je opschuimen met behulp van een stoompijp. Uiteindelijk produceert deze koffiemachine een sterke shot espresso, zodat je even goed wakker wordt.

Machiatto of toch een cappuccino uit de espressomachine?

Misschien ben je geen fan van de sterke smaak van espresso. Voeg in dat geval een beetje water toe, zodat er uit de koffiemachine een heerlijke Machiatto of cappuccino tevoorschijn komt. Een espressomachine is een geweldig apparaat met een handleiding. Voor een goede kop koffie zul je wel iets moeten doen. Personen die weinig zin hebben om lang koffie te zetten kunnen beter voor iets anders kiezen. Je hebt er dan ook enige kennis en handwerk voor nodig. Bovendien zul je de espressomachine na elke bak koffie goed moeten schoonmaken.