Waar moet je op letten bij de aanschaf van een mountainbike?

0
2825
mountainbiken

Nederland staat bekend als een fietsland. Niet alleen beschikt nagenoeg iedereen in ons land over een gewone fiets, maar steeds meer mensen hebben ook een mountainbike. Deze wordt natuurlijk gebruikt om mee te mountainbiken over de weg of door de prachtige Nederlandse natuur. Mountainbiken heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen in ons land. Niet gek ook, want bij deze sport kun jij helemaal zelf bepalen wanneer jij op de fiets stapt. Je hebt geen verplichtingen en dat vinden veel mensen ideaal. Wil jij ook beginnen met mountainbiken? Dan moet je natuurlijk wel eerst over zo’n fiets beschikken. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een mountainbike?

1. De prijs

Uiteraard is de prijs van een mountainbike vaak doorslaggevend. De gemiddelde Nederlander wil nergens teveel voor betalen, dus ook niet voor een mountainbike. Het is echter ook niet aan te raden om voor de goedkoopste fiets te gaan die je kunt vinden. Waarom niet? Omdat goedkoop in het geval van een mountainbike vaak duurkoop is. Dat wil zeggen dat je later vast en zeker spijt krijgt van een goedkope fiets. De materialen zijn vaak van een stuk mindere kwaliteit, waardoor jouw fiets eerder gebreken begint te vertonen.

2. De maat van het frame

Mountainbikes zijn er in verschillende maten. Het is ontzettend belangrijk dat jij een fiets in de juiste maat aanschaft. Kies je voor een verkeerde maat? Dan kan je hierdoor allerlei fysieke klachten krijgen. Je zit in dat geval namelijk verkeerd op je fiets, wat bijvoorbeeld rugletsel kan veroorzaken. Hier zit jij ongetwijfeld niet op te wachten. Daarom is het belangrijk dat jij weet welke framemaat jij moet hebben. Deze kun je zelf berekenen, maar je kunt je ook op laten meten bij een fietsspeciaalzaak.

3. Soort remmen

Remmen op een fiets zijn geen overbodige luxe. Gelukkig zijn deze standaard aanwezig op een mountainbike. Wel zit er verschil in het soort rem waarmee de fiets voorzien is. Zo kan een mountainbike schijfremmen of velgremmen hebben. Wat het verschil is? Dit zit hem met name in de remkracht. Met schijfremmen kun je vaak aanzienlijk harder remmen dan bij velgremmen het geval is. Steeds meer mountainbikes zijn daardoor ook standaard voorzien van een schijfrem. Deze rem is overigens wel een stuk duurder dan een velgrem.

4. Materiaal van de fiets

Een fiets moet zo licht mogelijk zijn, want dan kun jij je er makkelijker mee verplaatsen. Dat is inderdaad het geval. Het materiaal is dus ook belangrijk bij de aanschaf van een mountainbike. Tegenwoordig worden mountainbikes hoofdzakelijk gemaakt van aluminium of carbon. Laatstgenoemde is de lichtste van de twee en over het algemeen comfortabeler. Nadeel is dat een mountainbike met een frame van carbon aanzienlijk duurder is. Wil jij een niet al te dure mountainbike? Kies dan gewoon voor een fiets van aluminium. Dit is namelijk prima materiaal en vaak ook nog eens erg betrouwbaar.

Lees ook: het belang van een goede uitrusting bij mountainbike

5. Bezoek een fietsspeciaalzaak

Een mountainbike is duur in de aanschaf. Daarom kiezen sommige mensen ervoor om er eentje tweedehands te kopen. Dit kan, maar het is dan maar de vraag of jij een goede fiets koopt. Ten eerste weet je niet hoe het zit met de kwaliteit van het rijwiel. Ten tweede is het maar de vraag of

het frame van de mountainbike is afgesteld op jouw lengte. Om problemen te voorkomen, doe je er daarom goed aan een mountainbike aan te schaffen bij een fietsspeciaalzaak. Hier verkopen ze goede fietsen en bovendien kunnen ze jou van het juiste advies voorzien. Dit is natuurlijk hartstikke makkelijk. Bovendien zijn er vaak mountainbikes in verschillende prijsklassen aanwezig. Bij sommige fietsspeciaalzaken kun jij zelfs een tweedehands mountainbike kopen. Kortom: bij een fietsspeciaalzaak ben jij aan het juiste adres voor de beste mountainbike!