Nieuwe lampen in huis? Zo ga je te werk!

0
2311
lamp kopen

Veel Nederlanders besteden niet of nauwelijks aandacht aan de verlichting in hun huis. Zo lang het maar werkt, vindt het merendeel het wel prima. Verlichting speelt echter een steeds grotere rol voor wat betreft de uitstraling van jouw huis. Niet gek dus dat er veel mensen zijn die de laatste jaren hun lampen hebben vervangen. Heb jij dit al jarenlang niet gedaan? Dan wordt het hier misschien toch eens tijd voor. Jij wilt immers toch ook met de trends meegaan? Om jou een handje te helpen, vertellen wij hier hoe je te werk gaat wanneer jij kiest voor nieuwe lampen in huis.

Bedenk wat je wilt

Bij het vervangen van lampen komt heel wat meer kijken dan mensen in eerste instantie denken. Het is immers niet alleen een kwestie van lampen kopen en deze aan het plafond of de muur hangen. Indien jij wel voor deze weg kiest, is de kans groot dat de nieuwe lampen niet bij jouw interieur passen. Dit is natuurlijk niet mooi. Wil jij dat jouw lampen naadloos aansluiten op de rest van jouw interieur? Zorg dan dat je van tevoren goed bedenkt wat je wilt. Denk na over het materiaal en de kleur van de lamp. Vraag jezelf ook af of de lamp opvallend of juist onopvallend moet zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al heel veel verschillende hanglampen te vinden online. Een tip zijn de leuke hanglampen van Directlampen.nl.

Lichtplan maken

Ga jij nagenoeg alle lampen in jouw woning vervangen? Dan doe je er goed aan van tevoren een lichtplan op te stellen. Veel mensen hebben echter geen idee wat dit is, laat staan hoe je er eentje maakt. In een lichtplan werk jij uit welke verlichting je op welke plek in een ruimte wilt hebben. Maak een plattegrond van de betreffende ruimte en geef hierop aan waar verlichting moet komen en om wat voor een lamp het gaat. Maak onderscheid tussen basisverlichting, accentverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Zo heb je straks overal in jouw woning de juiste verlichting.

Lampen aanschaffen

Heb jij een lichtplan opgesteld? Dan wordt het een stuk makkelijker om de benodigde verlichting te vinden. Jij weet immers welke verlichting je waar gaat plaatsen. Nu kun jij op zoek naar geschikte lampen. Uiteraard moet je rekening houden met het soort verlichting, maar dit is niet het enige. Vergeet ook de rest van de indeling van een ruimte niet in je achterhoofd te houden. Indien jij bijvoorbeeld functionele verlichting koopt, wil je wel dat de lamp aansluit bij het interieur in de ruimte. Dit zorgt namelijk voor een mooi geheel. Verlichting zorgt zodoende niet voor afbreuk aan het interieur, maar is juist een toevoeging.

Bevestiging

Is het gelukt om de juiste verlichting te vinden? Dan moet de verlichting natuurlijk nog geïnstalleerd worden. In het geval van staande lampen is het vaak alleen een kwestie van de stekker in het stopcontact doen. Gaat het om plafond- of muurlampen? Dan moet de lamp aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Vaak is het een kwestie van twee of drie draadjes verbinden. Het klinkt echter een stuk makkelijker dan het is. Heb jij geen ervaring met het aansluiten van verlichting? Doe dit dan ook niet zelf, maar schakel een professional in.