Wat zijn WordPress plugins?

0
1617

Het maken van een professionele website via WordPress neemt veel tijd in beslag. Zo wil je waarschijnlijk een design maken die perfect aansluit op het onderwerp van je site. Daarnaast dient de website SEO-geoptimaliseerd en functioneel in gebruik te zijn. Dit kun je onder andere bereiken door het installeren van plugins. Wat zijn WordPress plugins precies?

WordPress Plugins

WordPress is om diverse redenen een zeer populair CMS. Zo is de basis in principe gratis en kun je met een eenvoudig gebruikerssysteem snel aan de slag. Ook de tientallen plugins dragen bij aan de populariteit van WordPress. Niet voor niets is het andere CMS zoals Joomla en Drupal ver de baas. Plugins zijn een stukje software waarmee je jouw WordPress site kunt verbeteren. Daarbij is het ontzettend handig dat ze vantevoren al zijn geprogrammeerd in PHP. Het enige wat je hoeft te doen is een plugin zoeken en deze installeren.

Ontelbaar veel WordPress plugins

Het aantal plugins dat je kunt installeren via WordPress is ontelbaar. Je hebt de keuze uit tientallen stukjes gratis en betaalde software die je site net dat beetje extra geven. Vaak hebben gebruikers van WordPress deze plugins nog zelf gemaakt ook. Dankzij het grote aanbod hoef je dit meestal niet zelf te doen.

Akismet

Neem in het gebruikerssysteem vooral eens een kijkje bij de ‘plugins’. Download er bijvoorbeeld het populaire programma ‘Akismet’, dat je website beschermd tegen spam. Ook ‘Yoast SEO’ is een populaire plugin dat door duizenden gebruikers is geïnstalleerd. Deze geeft na het schrijven van een artikel aan wat je SEO-technisch kunt verbeteren om nog beter te scoren in Google.

Plugin installeren via zoekfunctie

Misschien heb je een bepaalde plugin in gedachten die je graag wilt installeren. Het grote aanbod kan echter nogal overweldigend zijn. Gelukkig is het vinden van een nieuwe plugin een fluitje van een cent met het zoekgedeelte. Vul in dit gedeelte de plugin in waar je naar op zoek bent. Je kunt zowel de naam van de plugin als een bepaalde zoekterm gebruiken.

Installatie

Als het goed is verschijnen er een aantal geschikte plugins in beeld. Selecteer vervolgens de optie ‘installeren’. Er verschijnt een nieuw scherm waarmee je de installatie kunt bevestigen. Na enkele seconden is de plugin geïnstalleerd. Klik tenslotte op ‘activeren’ om van de plugin gebruik te maken.

Hoeveelheid plugins

In principe kun je zoveel WordPress plugins downloaden als je zelf wilt. Hou er echter wel rekening mee dat veel plugins je website kunnen vertragen. Het is dan ook verstandig om alleen plugins te installeren die daadwerkelijk nuttig zijn voor je site.

Verschil met een WordPress widget

Een plugin en een WordPress widget hebben in eerste instantie veel van elkaar weg. Beide kun je namelijk installeren om je website te verbeteren. Het grote verschil tussen de twee onderdelen is de zichtbaarheid. Een WordPress website plaats je aan de zijkant van een site, terwijl een plugin een code is die je niet ziet. Hoe dan ook is een plugin een zeer nuttig stukje software om zowel de voor- als achterkant van je website te verbeteren.