Probeer elke maand wat geld te reserveren. Niet iedereen zal grote bedragen opzij kunnen leggen, maar elke euro die je overhoudt zou je in principe apart kunnen zetten op een spaarrekening. Niet vanwege de rente, want die is erg laag, maar om iets achter de hand te hebben voor bijvoorbeeld een verjaardag. Het lijkt niet veel als je 10 euro opzij zet, maar in een jaar is dat 120 euro. Zit je krap bij kas, probeer dan je maandelijkse lasten omlaag te brengen. Bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen, zuiniger om te gaan met energie, minder snoep te kopen en vul het rijtje zelf verder aan. (Bijna )Iedereen kan zuiniger leven en op bepaalde zaken bezuinigen. Hoe is jouw belgedrag en de kosten ervan? Maak er een sport van om elke maand iets over te houden.
Automatisch sparen
Ben je er bang voor dat jij er niet toe komt om te sparen? Machtig in dat geval de bank om een bepaald bedrag elke maand automatisch over te boeken op een spaarrekening. Zet dit bedrag bij de vaste lasten en bijna ongemerkt bouw jij een spaarpotje op. Regel bij de bank een spaarrekening, waarvan je te allen tijde je geld kunt opnemen. Er kan zich altijd iets voordoen, dat jij het geld nodig hebt. Het is ook een goede gewoonte om voor je kinderen automatisch wat geld opzij te zetten voor hun studie bijvoorbeeld. Dat kan echter alleen als jouw inkomsten hoog genoeg zijn. De oudere kinderen kun je stimuleren om zelf een bijdrage te leveren door een bijbaantje te nemen. Het geld dat hij of zij hiermee verdient, kan in zijn geheel gereserveerd worden. Het is echter aan te raden om je kind een bepaald bedrag van deze verdiensten zelf te laten besteden. Werken moet lonen! Adviseer jouw kind om een deel van het geld automatisch te sparen. Begeleid je kinderen ook hierin en geef het goede voorbeeld bijvoorbeeld door geen schulden te maken en alleen spullen te kopen als je die contant kunt afrekenen. Let op het gevaar dat schuilt in online shoppen en wijs je kinderen daar op.
Lees ook: financieel onafhankelijk zijn
Jong geleerd is oud gedaan, ook sparen
Het spaarvarken van vroeger, wie kent het niet!! Elke gulden gekregen voor het boodschappen doen, geld gekregen voor je rapport enz. verdween in je spaarpot en eens per jaar werd deze leeggemaakt en het bedrag werd gestort op je spaarbankboekje (vroeger een boekje nu een rekening). Het is ook tegenwoordig nog heel belangrijk om je kinderen te leren sparen voor gezellige dingen als cadeautjes en onverwachte zaken bijvoorbeeld een kapotte telefoon enz. Het is een goede gewoonte om alles wat je overhoudt van je inkomen te reserveren. Elk bedrag, hoe klein ook, telt!