Castell’in Villa 2012 Chianti Classico DOCG is met recht de ‘wijn van het jaar’

0
3886
chianti wijn

De Castell’in Villa 2012 Chianti Classico DOCG is door de jury van het Proefschrift Wijnconcours verkozen tot ‘wijn van het jaar’. Niet voor niets verkreeg jaargang 2010 een 9 in de ‘Grote Hamersma’. Deze fantastische wijn heeft ook nog eens de laagste prijs van de Benelux. De Chianti heeft zijn goede naam mede te danken aan zijn bijzondere wijnmaakster, de Italiaanse prinses La Coralia Pignatelli della Leoness. Deze adellijke dame levert bijzonder genoeg alleen wijnen aan mensen die ze aardig vindt. De importeur van deze wijn is Anfors, een bedrijf dat volgens wijnkenner Harold Hamersma in handen is van een ‘echte charmeur’.

Over de wijn

‘One of the most age worthy wines in Italy’, aldus de bekende wijnkenner Antonio Galloni over deze Chianti. Deze heerlijke wijn wordt gemaakt van honderd procent Sangiovese druiven. Deze druiven hebben een rijpingsperiode van maar liefst een jaar. Tijdens het proeven merk je meteen dat de lange rijpingsperiode heeft gezorgd voor absolute topkwaliteit. Zowel de kleur, geur als smaak van deze wijn is zeer intens. Zo heeft de Chianti een felle rode kleur en een stevige body. Daarnaast ruik je een intense geur van verschillende fruitsoorten, waaronder kersen en bessen. De wijn heeft een ietwat kruidige ondertoon die goed in je neus blijft hangen. De smaak is evenals aards en kruidig. Dit komt onder andere door het feit dat de wijn traditioneel wordt gerijpt in houten vaten. Daarnaast proef je af en toe de fruitsmaak van kersen, bramen en jam. Deze heerlijke Chianti heeft dan ook een volle en kruidige smaak met milde tanninen. De wijn laat door de lange afdronk bovendien een fijn aroma achter. Door de kruidige smaak kun je de Chianti prima combineren met een stevige maaltijd, zoals rood vlees. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke kalfskotelet of lam. Ook misstaat deze wijn zeker niet bij een smaakvolle pasta met veel vlees en groenten.

Over het wijnhuis

Deze heerlijke Chianti is afkomstig uit het bijzondere wijnhuis Castell’in Villa. Wijnkenner Harold Hamersma omschreef het wijnhuis als een ‘Tv-format. mengeling van Ik vertrek, Het roer om en Het mooiste meisje van de klas. Snufje filmscript erdoorheen: Een Huis in Toscane’. In 1968 kocht prinses La Coralia Pignatelli della Leoness het wijnhuis samen met haar echtgenoot. Vandaag de dag is de adellijke dame, haar man is inmiddels overleden, eigenaresse van een familiebedrijf dat jaarlijks meer dan 80.000 flessen van absolute topkwaliteit aflevert. Volgens sommigen heeft de Castell’in Villa zich in de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot de ‘stille kracht van de Chianti Classico’.

  • Wijn: Castell’in Villa 2012 Chianti Classico DOCG
  • Wijnhuis: Castell’in Villa
  • Regio: DOCG Chianti Classico
  • Jaargang: 2010
  • Druiven: 100% Sangiovese
  • Alcohol: 14%
  • Op dronk: Tot 2030

Over de wijnmaker

Prinses La Coralia Pignatelli della Leoness woont al jaren op het meer dan 800 jaar oude landgoed Castell’in Villa. Deze dame heeft de touwtjes stevig in handen wanneer het gaat om de wijnproductie. Zo is haar manier van werken erg bijzonder. Haar Chianti wijnen komen bijvoorbeeld gemiddeld twee jaar later dan haar concurrenten op de markt. Met de Castell’in Villa 2012 Chianti Classico DOCG heeft de wijnmaakster een klassieker afgeleverd die alle lof verdient.