Zo neem jij veiligheid op de werkvloer in acht!

0
1927
veiligheid werkvloer

Veiligheid op de werkvloer is ontzettend belangrijk. Dit geldt niet alleen voor fabrieken en magazijnen, maar net zo goed voor kantoorbanen en op de bouw. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, waardoor jij er ook maar zo mee te maken kunt krijgen. Veel mensen denken dat het wel goed zit met de veiligheid op de werkvloer. Toch blijkt dit lang niet altijd het geval te zijn. Wil jij er zeker van zijn dat jij veilig te werk kunt gaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. In onderstaande tekst geven wij jou namelijk een aantal tips om veiligheid op de werkvloer in acht te nemen.

1. Zorg voor de juiste kleding

Bij een kantoorbaan is veiligheidskleding vaak niet nodig, maar dit geldt wel voor medewerkers van een fabriek of magazijn. Medewerkers van bedrijven in deze branches dienen vaak veiligheidskleding te dragen. Hierbij kun je denken aan veiligheidsschoenen. Voor magazijnmedewerkers is het dragen van dit soort schoenen vaak voldoende. Dit geldt echter niet voor fabrieken en bijvoorbeeld op de bouw. Hier is het bijvoorbeeld ook aan te raden altijd een helm te dragen om de kans op hoofdletsel te verkleinen. Op sommige locaties is het belangrijk om ook andere veiligheidskleding te dragen, zoals een hesje of speciaal pak, veiligheidsbril of te werken met oordoppen in om een gehoorbeschadiging te voorkomen.

2. Ruim regelmatig op

Jij bent ongetwijfeld weleens over de vloer gekomen bij een bedrijf waar het een zooitje was op de werkvloer. Dit oogt natuurlijk niet bepaald netjes, maar het is ook allesbehalve veilig. Hoe meer rommel er aanwezig is op de werkvloer, des te groter de kans op gevaarlijke situaties. Daarom is het belangrijk dat jij regelmatig opruimt op jouw werk. Zorg er bij productielocaties bijvoorbeeld altijd voor dat er geen rommel meer aanwezig is op de werkvloer. Bij rommel kun je onder meer denken aan afvalmaterialen, zoals papier of plastic. Hier kun jij bijvoorbeeld over struikelen of uitglijden. Ruim ook vooral ongebruikte gereedschappen en materialen op. Indien dit rondslingert op de werkvloer, kunnen er namelijk ook ongelukken gebeuren. Naast het opruimen van (ongebruikte) materialen is het ook raadzaam de werkvloer goed schoon te houden. Een smerige vloer vergroot bijvoorbeeld de kans op uitglijden. Daarnaast is het natuurlijk niet bepaald hygiënisch wanneer er nooit wordt schoongemaakt. Dit kan bijvoorbeeld ongedierte aantrekken. Deze beestjes dragen allerlei bacteriën met zich mee, waardoor jij ziek kan worden. Ruim dus niet alleen op, maar maak ook regelmatig schoon!

3. Zorg voor kennis en hulpmiddelen

Zoals we al eerder in deze tekst aangaven, zit een ongeluk in een klein hoekje. Het kan dan ook gebeuren dat er een ongeluk plaatsvindt of een brand ontstaat. Zorg er daarom altijd voor dat er mensen aanwezig zijn die weten hoe ze moeten handelen in dergelijke situaties. Indien dit niet het geval is, raken jij en jouw collega’s mogelijk in paniek. Dit is niet nodig wanneer direct iemand de leiding neemt en hulp biedt. Ook mogen hulpmiddelen voor brand en verwondingen natuurlijk nooit ontbreken op de werkvloer. Voor extra veiligheid op de werkvloer doe jij er dus goed aan om te zorgen voor een EHBO-set en brandblusser(s).

4. Inbraakpreventie

Wanneer we het hebben over veiligheid op de werkvloer, denken veel mensen enkel aan hun eigen veiligheid. Vergeet echter ook de veiligheid van het bedrijf niet. Vandaag de dag wordt er namelijk vaak ingebroken bij bedrijven. Jouw onderneming kan hierdoor dus ook zo maar ten prooi vallen aan een inbreker. Je kunt de kans op een inbraak echter betrekkelijk eenvoudig verkleinen. Hoe? Allereerst door te zorgen voor goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Hierdoor maak jij het een inbreker al een heel stuk lastiger om binnen te dringen. Wil je extra veiligheid op de werkvloer? Kies dan voor inbraakpreventie. Laat bijvoorbeeld een alarmsysteem installeren of hang camera’s op in en rondom jouw bedrijfspand. Door deze extra maatregelen vergroot jij de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk!

Vorig artikelEen budgetproof interieur met deze tips
Volgend artikelWat is YouTube?